Csillagprogram az új titkosítást feltaláló evangélikus diákok iskolájában

Létrehozás: 2010. szeptember 26., 11:17 Legutolsó módosítás: 2010. szeptember 26., 11:19

Bonyhád – Tehetséggondozó programot indított a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium – diákjai azzal hívták fel magukra a figyelmet, hogy új módszert dolgoztak ki üzenetek titkosítására. Forrás: estihirlap.hu, MTI

A módszer lényege, hogy egy számot osztóinak összegével helyettesítenek. A kapott számot számítógépes programmal könnyen elő tudják állítani, a művelet visszafelé ugyanakkor gyakorlatilag megoldhatatlan – mondta a metódusról Katz Sándor, a gimnázium vezető tanára.
Az eljárással üzeneteket, árajánlatokat, fogadásokat lehet titkosítani, vagy éppen jelszavakat tárolni. A betűket az ASCII karaktertábla segítségével konvertálják, amely minden karakterhez egy háromjegyű számot rendel.

A snproject.info internetes oldalon közzétett módszert bárki használhatja. Kidolgozói, Lamm Éva és Eckert János 2009-ben első helyezett lettek a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján (TUDOK), idén pedig Németh Bence és Tóth Barnabás ugyanezt az eredményt érte el azzal, hogy a módszert más titkosítási elméletekkel összehasonlította.

Katz Sándor a Tolna megyei tehetségtanács csütörtöki megalakulása alkalmából elmondta, hogy a gimnáziumban már hét éve működik a Csillagprogram. A tehetségekkel úgy foglalkoznak, hogy a számukra kevésbé fontos tantárgyakból korábban levizsgáznak, az így felszabadult órákon pedig a választott tárgyat tanulják kisebb létszámban.

Egy másfél éves európai uniós projekt keretében kiterjesztik a tehetséggondozást a középiskolába készülő évfolyamokra, a módszert kiadványban publikálják, és a világhálón is bemutatják a Csillagprogramot.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben