Bűnmegelőzés: Az időskorúak gyakran válnak bűncselekmények áldozataivá, ezért az egyházak segítségét is kérték

Létrehozás: 2011. január 26., 14:47 Legutolsó módosítás: 2011. január 26., 14:48

Kazincbarcika – A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság a hatékonyabb, közvetlenebb kapcsolatteremtés érdekében hívta meg az illetékességi területükön lévő egyházak képviselőit egyeztető tárgyalásra. Az egyházi vezetők nagy örömmel fogadták a kezdeményezést, már a kapcsolatfelvétel során teljes támogatásukról biztosították a rendőrkapitányság képviselőit. Megállapodtak, hogy a kezdeményezést legoptimálisabban úgy tudnák kihasználni, ha a gyülekezeti együttlétek alkalmával szólítják meg a rendőrök az időseket. Forrás: police.hu

Elsőként a Sajószentpéteri Rendőrőrs területéhez tartozó települések egyházközösségei közül keresett fel néhányat az őrsparancsnok és a közrendvédelmi csoportvezető. A találkozók alkalmával előadás, beszélgetések és szórólapok segítségével tájékoztatták az időseket az őket leginkább veszélyeztető bűncselekmény típusokra, elkövetői magatartásokra. A résztvevők minden esetben nagy örömmel vették a rendőrök jelenlétét. A találkozók alkalmával kérdéseket tettek fel, illetve megosztották tapasztalataikat és élményeiket.

A kedvező fogadtatást követően Kazincbarcikán, illetve a Sajókazai és Rudabányai Rendőrőrsök illetékességi területein is megkezdték a megelőzési programot a rendőrök.

Információs háttér:

Az országos rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy a bűncselekmények áldozatává válásának tekintetében különös figyelmet kell fordítani az időskorú állampolgárok védelmére, hiszen a bűnelkövetők gyakran kihasználják kiszolgáltatott helyzetüket, jóindulatukat és jóhiszeműségüket.
Az idős emberekre a legnagyobb veszélyt a vagyon elleni bűncselekmények jelentik, ezek közül is elsősorban a lopás (zseblopás, betöréses lopás, besurranásos lopás, trükkös lopás), csalás, sikkasztás és rablás.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben