Bűnbánás csak a taslikért

Létrehozás: 2010. április 22., 13:38 Legutolsó módosítás: 2010. április 22., 13:39

Walter Mixa augsburgi püspök arra már kezd visszaemlékezni, hogy a schrobenhauseni gyermekotthon tanár-lelkészeként a hetvenes-nyolcvanas években néha kiosztott egy pár „taslit”. Forrás: Népszabadság / Dési András

Az Ingolstadtközeli bajorországi település katolikus árvaházának egykori lakói viszont egészen másként emlékeznek rá. Nyolcan eskü alatt vallották: Mixa a jókora pofonok mellett hol ököllel bokszolt beléjük, hol a szőnyegporolóval vagy bottal verte a feneküket. A püspök szerint mindez rossz indulatú híresztelés, szóvivője „célzott hecckampányt” emlegetett.

A hatvannyolc éves Mixa egyre kínosabb teher a német katolikus egyház számára, amelyet amúgy is nyomasztanak a sorozatos gyermekmolesztálási és megrontási ügyek. Az augsburgi püspök ugyan „megbocsátást kért a másoknak okozott bánatért”, a részleges bűnbánat azonban túlságosan későn jött.

A sziléziai Chorzówban, németül Königshüttében született Mixa lényegében tarthatatlanná vált, és ezt felismerte a Német Püspöki Konferencia (DBK) elnöke is. Robert Zollitsch freiburgi érsek megbízatása ideiglenes szüneteltetésére „bírta rá” Mixát. Megállapodásuk értelmében a sok vitát kiváltó püspök „lelki visszavonulása és fizikai távolsága jót tenne az ügyek mindenki által kívánatosnak tartott szakszerű feltárásának”. A német sajtó szerint a szövetségi köztársaság több mint hat évtizedes fennállása alatt a DBK egyetlen vezetője sem szánta el magát ilyen drasztikus lépésre.

Bundeswehr volt tábori püspökeként is tevékenykedő Mixát a gyermekbántalmazás mellett gondatlan kezeléssel is vádolják. A schrobenhauseni katolikus gyermekotthont fenntartó alapítvány ugyanis az 1975–1996 között ott vezető papként dolgozó Mixa utasítására közel százezer nyugatnémet márka (mintegy ötvenezer euró) értékben vásárolt – állítólag részben hamisított – műtárgyakat. Az alapítványi vagyonból több mint ötvenezer eurónak megfelelő márka – Mixa jóváhagyásával – tisztázatlan célokra folyt el. A pénzügyek átvilágításával megbízott ügyvéd kiugróan magas borrendelési számlákat is talált.

A keményvonalas püspökök közé sorolt Mixa megosztó figura. Nagy felhördülést váltott ki, amikor a hatvanas-hetvenes évek szexuális forradalmát tette felelőssé a gyermekmegrontásokért. A művi vetélést lényegében a holokauszthoz hasonlította, s nézetei szerint a kommunizmus és a fasizmus egyaránt az ateizmus embertelenségét testesíti meg.

Az augsburgi püspökségben úgy tartják: a kérdés nem az, hogy lemond-e a 2005 nyarán XVI. Benedek pápa által kinevezett Mixa, hanem az, hogy ezt mikor teszi meg. Egyházi és világi személyiségek olyan súlyos bizalomvesztésről beszélnek, amely az adományokban, illetve az egyházi adózásban is érezteti negatív hatását.

A Mixa személye körüli „rendkívüli állapot” miatt Horst Seehofer bajor tartományi kormányfő, s egyben a konzervatív CSU elnöke májusban tisztázó megbeszélésre készül a bajor püspökökkel. A hívőket tömörítő szervezetek szerint a tekintélyes müncheni püspöknek, Reinhard Marxnak kellene közvetítői szerepet vállalnia.

Felajánlotta lemondását XVI. Benedek pápának a gyermekek testi fenyítésével és anyagi visszaéléssel vádolt augsburgi püspök. A német közszolgálati televíziók szerda késő esti értesülése szerint Walter Mixa levélben fordult a katolikus egyházfőhöz, felajánlva, hogy a pápa mentse fel őt az augsburgi püspöki tisztségből.A katolikus egyház több tisztviselője megkönnyebübléssel reagált Mixa visszavonulási szándékára. Németországban ezzel ő lett a katolikus egyházat megrázó botrányok legmagasabb rangú áldozata. (MTI)

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben