Benyújtotta a KDNP a vasárnap-törvényt

Létrehozás: 2010. december 14., 09:07 Legutolsó módosítás: 2010. december 14., 09:09

Budapest – Az előterjesztők csak indokolt esetben engednék a vasárnapi munkavégzést, az „éjjel-nappali" társadalom szerintük nem fenntartható. A módosítások 2012. január 1-én léphetnek életbe. Forrás: MTI

A Harrach Péter frakcióvezető, Latorcai János és Rubovszky György által jegyzett, az Országgyűlés honlapján közzétett javaslat indoklása szerint a vasárnapi munkavégzésre csak kivételes esetben kerülhet sor, amelyet csak az indokolt mértékben és esetekben, szűken értelmezve lehet elrendelni.

A képviselők szerint rendszeresen vasárnap végzett munka számos esetben tönkreteszi a családi és társas életet, ellehetetleníti a kikapcsolódást, a feltöltődést. A vasárnap is munkát végzőknél mérhetően lényegesen rosszabbak az egészségügyi statisztikák, s a vasárnapi munkaszünetnek komoly környezetvédelmi vonatkozása is van. Vasárnaponként a városokból kitisztulhat a szmog, országszerte jelentősen csökkenhet a zajterhelés.

A javaslat egységes vasárnapi pótlékot vezetne be a vasárnap rendes munkaidőben történő munkavégzés esetére függetlenül attól, hogy arra milyen okból kerül sor. A vasárnapi munka alkotmányos jogokat is érint – mutatnak rá, így érinti a pihenéshez, a szabadidőhöz és a rendszeres fizetett szabadsághoz való alkotmányos jogot, érinti a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való alkotmányos jogot, valamint a szabad vallásgyakorlás alkotmányos jogát. A kellően súlyos társadalmi érdekkel nem igazolható vasárnapi munka kötelező elrendelése az előterjesztők szerint sérti a munkavállalóknak a fenti alkotmányos jogait.

Rámutattak, hogy az éjjel-nappali szolgáltatások jelenlegi ütemű terjedése, avagy az, hogy azok a hét minden napján, a nap 24 órájában elérhetőek, társadalmilag nem fenntartható. Az „éjjel-nappali társadalom" szükségszerűen vonja magával a munkavállalók egyre hosszabb heti munkaidejét, és a hagyományostól eltérő munkaidő beosztását.

A törvénymódosítás – ha az Országgyűlés elfogadja – 2012. január 1-jén lépne csak hatályba, hogy megfelelő időt biztosítsanak a kereskedők és a vásárlók, a munkáltatók és a munkavállalók számára a változásokra való felkészülésre.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben