Barlang veszélyezteti a Mátyás-templomot – Megsüllyedhet az építmény

Létrehozás: 2010. május 20., 08:31 Legutolsó módosítás: 2010. május 20., 08:31

Veszélyeztetheti a budai Vár területén található Mátyás-templomot az a barlang, amelyre szerdán bukkantak közüzemi munkálatok során – mondta Adamkó Péter, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat mentésvezetője az MTI-nek. Leél-Őssy Szabolcs geológus szerint a barlang mennyezete körülbelül 3-3,5 méterre van a felszín alatt. Varjú Imre, a templom plébánosa nem tart attól, hogy a barlang miatt a templom megsüllyed. Forrás: MTI

Adamkó Péter mentésvezető elmondta, hogy a barlangra, amelynek bejárata egy méterre van a Mátyás-templom (hivatalos nevén budavári Nagyboldogasszony-templom) főbejáratától, gázvezeték-fektetés közben találtak rá.

A képződmény valószínűleg benyúlik egészen a templom alá, ezért az épület akár meg is süllyedhet, ha nem erősítik meg a barlang falát. A képződményt, amely a vár alatt húzódó barlangrendszer része, Nagyboldogasszony-barlangnak nevezték el a szakemberek – tette hozzá a barlangász.

Közlése szerint a természetes üreg mindkét terme tele van törmelékkel, ami valószínűleg a II. világháború után került oda. A barlangászok most ezt a törmeléket próbálják eltakarítani, hogy megkezdhessék az üreg falának a megerősítését.

Leél-Őssy Szabolcs geológus az MTI-nek elmondta, hogy a barlangüreg mennyezete 3-3,5 méterre van a felszín alatt. A barlang egy 20 és egy 10 négyzetméteres teremből áll, ezek alját és oldalát törmelék tölti ki.

Mint hozzátette, az elsődleges vizsgálatok szerint a barlang természetes módon keletkezett, de a középkorban kitágították, ezért nem kizárt, hogy régészeti leleteket is találnak a törmelék alatt.

Kitért arra, hogy az üreg édesvízi mészkőbe van ágyazva, ami nagyon omlékony, ezért a területet lezárták, és mindenképpen szükség lesz a falazat megerősítésére. A statikus hamarosan megvizsgálja a barlangot, aztán valószínűleg vasbeton elemekkel erősítik meg a falat, nehogy beomoljon – közölte a geológus.

Varjú Imre plébános szerint a barlang miatt nem süllyedhet meg a templom, ezért szertartásaikat ez a képződmény nem zavarja a későbbiekben sem.

„Ez a templom kibírt eddig mintegy 750 esztendőt, biztos, hogy kibír még többet is” – fogalmazott.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben