Bajnai: Emberi jogi kudarc a szlovák nyelvtörvény

Létrehozás: 2010. január 05., 09:40 Legutolsó módosítás: 2010. január 05., 09:43

Budapest – Bajnai Gordon az MTI-nek adott vasárnapi interjújában a szlovák nyelvtörvényről azt mondta: a szlovák kormány felrúgta a szécsényi megállapodást a végrehajtási irányelvek elfogadásával, hiszen az EBESZ 26 ajánlásából 20-at nem vettek figyelembe, holott Szécsényben erre tettek ígéretet. Forrás: MTI

Bajnai Gordon Robert Fico azon nyilatkozatával kapcsolatban, hogy az államnyelvtörvény ügye szlovák diplomáciai siker, úgy fogalmazott: ez nem diplomáciai siker, hanem emberi jogi kudarc.

Az EBESZ főbiztosának ajánlásai, az Európai Parlament elnökének nyilatkozatai, az Európa Tanács parlamenti közgyűlése elnökének, valamint az amerikai szenátus és kongresszus számos tagjának megszólalásai azt jelzik, hogy Szlovákia nemzetközi tekintélyét rontja az, hogy olyan törvényt fogadott el, amely szemben áll az európai értékekkel és szerződésekkel. A szécsényi megállapodás felrúgása ki fog józanítani mindenkit Európában - jegyezte meg, hozzátéve: a magyar kormány erre reagálva megteszi azt, ami a dolga, minden nemzetközi fórumon szóvá teszi a szlovákiai magyarokat ért jogsérelmeket és támogatja a szlovákiai kisebbségeket érdekeik védelmében.

Bajnai Gordon bejelentette: korábbi ígéretének megfelelően a magyar kormány pénzügyi keretet nyit a módosított szlovák nyelvtörvény alapján megbírságolt magyar szervezetek és állampolgárok megsegítésére és jogi képviseletük támogatására.

A miniszterelnök szerint viszont áttörést értek el ukrán viszonylatban. A magyar diplomácia erőfeszítéseinek köszönhetően közvetlenül karácsony előtt írásbeli ígéretet kaptak a kárpátaljai magyar közösség két legfontosabb problémájának kezelésére. A hiányzó 10. osztályos magyar nyelvű tankönyvek még márciusig elkészülnek. Az idei érettségik, felvételik idejére pedig az ukrán fél ígérete szerint a vegyes bizottság keretében találunk megoldást arra, hogy ismét lehessen magyar nyelven is vizsgát tenni.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben