Az Otthonteremtő – Sztehlo Gábor-kiállítás nyílt Budapesten

Létrehozás: 2009. május 21., 09:47 Legutolsó módosítás: 2009. május 21., 09:48

Megnyílt a Sztehlo Gábor lelkész emlékére rendezett kiállítás az Evangélikus Országos Múzeumban. Forrás: Magyar Kurír / Fehár János

A  száz évvel ezelőtt, 1909-ben született Sztehlo Gábor evangélikus lelkész 1944 márciusában kezdte meg zsidó gyermekek szervezett mentését. 1944 karácsonyáig 32 otthonban szervezte meg a gyermekek elhelyezését és ellátását a svájci Vöröskereszt támogatásával.

Ennek az időszaknak a történetét tartalmazza később írt naplója, melyet Isten kezében címmel adtak ki. Csodával határos módon – elhagyott vagy rendelkezésére bocsátott villákban – sikerült 1500 gyermeknek és körülbelül 500 felnőttnek menedéket nyújtania az ostrom végéig. Erről az időről így ír naplójában: „Olyan volt ez az év, mint valami álom... Rossz álomnak is nevezhetem... hogy annyi nyomorúság és aljasság létezhet a földön; de csodálatos álom, hogy Isten nyilvánvaló szeretete akkor sem hagyott el bennünket." Tevékenységéért 1972-ben megkapta a Világ Igaza kitüntetést.

A háborús események a legtöbb gyermek életében mély nyomokat hagytak. Árván vagy félárván maradtak, szemük láttára játszódtak le a legborzalmasabb jelenetek. Már az ostrom alatt tervezgették a nagyobb gyerekekkel, jó lenne egy olyan gyermekvárost alapítani, amelyben békesség és szeretet lakik. Nevet is adtak neki: Gaudiopolis, azaz Örömváros. Az ostrom után birtokba vehették a Weiss Manfréd család nagy parkban levő, félig romos nyaralóépületeit. Itt alakult meg az önkormányzó ifjúsági állam, amit a gyermekek maguk irányítottak: államfővel, miniszterekkel, saját törvényekkel. 1950-ben az államosítás megszüntette az Örömvárost.

A Magyarországi Evangélikus Egyház vezetősége 2009-et Sztehlo-emlékévnek nyilvánította. Az év következő eseménye a május 25-én, Budapesten megrendezendő országos emlékkonferencia lesz.

Sztehlo Gábor életéről bővebben itt olvashatnak.

Az Otthonteremtő címet viselő kiállítás szeptember 30-ig látható az Evangélikus Országos Múzeumban.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben