Az élettársi törvényt ismét megtámadták

Létrehozás: 2009. július 16., 10:11 Legutolsó módosítás: 2009. július 16., 10:12

Budapest – Csak július elsejei életbe lépése után lehetett megtámadni az egyneműek között létesíthető regisztrált élettársi kapcsolat bevezetéséről szóló törvényt az Alkotmánybíróságon. Sereg András szóvivő lapunkat úgy tájékoztatta, eddig négy ilyen célzatú indítvány érkezett a testülethez. Döntés ősszel várható. Forrás: Magyar Hírlap / Kacsoh Dániel

Négy indítvánnyal támadták meg a regisztrált élettársi kapcsolat bevezetéséről szóló, július 1-je óta hatályos törvényt az Alkotmánybíróságon – tájékoztatta lapunkat Sereg András szóvivő. Mivel a többi bírósághoz hasonlóan a testületnél is szünetel a nyáron a munka, a kérdés legkorábban ősszel kerülhet napirendre. Mint korábban megírtuk, a jogszabály megsemmisítéséért csak utólagos normakontroll keretében lehetett az AB-hoz fordulni. Az alkotmányellenesség kimondását szorgalmazók egyike, Hámori Antal, az MTA állam- és jogtudományi bizottságának köztestületi tagja, az Életvédő Fórum alelnöke lapunknak azzal indokolta lépését, hogy a törvény gyengíti a házasságot, mivel ahhoz hasonló tartalmú jogintézményt hozott létre. Márpedig az alaptörvény nemcsak védi a házasság intézményét, de arra is szólítja a törvényalkotót, hogy olyan jogi környezetet teremtsen, amelyben az állampolgárok a házasságot és a családalapítást választják.

A törvény első, még 2007-ben az MSZP és az SZDSZ képviselőinek voksaival átvitt változatát januári életbelépése előtt alig néhány héttel megsemmisítette az Alkotmánybíróság. Az igazságügyi minisztérium módosított rajta, a kormánypárti és liberális többség pedig újfent megszavazta az ekkor már csak az egyneműek számára elérhető intézmény bevezetését.

A jogszabály értelmében az élettársak anyakönyvvezető előtt létesíthetnek olyan kapcsolatot, amely a házassággal azonos adójogi, munkajogi, szociális, bevándorlási, honosítási kedvezményeket biztosít, ám nem teszi lehetővé az örökbefogadást, és a házassági névviselés szabályait sem alkalmazhatják. A Fidesz és a KDNP nem szavazta meg, de a történelmi egyházak és több civilszervezet, köztük a Nagycsaládosok Országos Egyesülete is tiltakozott ellene. A katolikus egyház szerint minden olyan kísérlet, amely a házasságon kívüli párkapcsolatokat a házasság intézményéhez kívánja közelíteni jogi eszközökkel, gyengíti a társadalom életerejét, veszélyezteti a fiatalok döntési szabadságát, valamint a felnövekvő gyermekek egészséges fejlődését."Kerüljék a felosztást, hogy ki férfi, ki nő"

A több hazai melegszervezetet tömörítő Magyar LMBT Szövetség "előzékenyen" útmutatót készített a törvény életbe lépése kapcsán az anyakönyvvezetők számára. Stiegler Sándor, a szervezet ügyvivője egy internetes portálnak úgy nyilatkozott, hogy az igazságügyi tárca továbbképzést szervezett, ezt kiegészítendő állították össze irományukat. Jó tanács szerinte például, hogy az anyakönyvvezető kerülje az olyan "felosztást", hogy ki a nő, és ki a férfi. "A feleség-férj terminus ebben az esetben nem használható. Ha az együttélésüket bejegyeztető pár családtagjai között vannak olyanok, akik nem hajlandók tudomást venni a frigyről, akkor nem ajánlatos említeni őket, hisz ez a jelenlévőkben régi sebeket szakíthat fel" – így Stiegler.
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben