Az EBESZ-hez fordultak az egyházak a szlovák nyelvtörvény miatt

Létrehozás: 2009. szeptember 05., 10:01 Legutolsó módosítás: 2009. szeptember 05., 10:02

Budapest – A hazai történelmi egyházak az EBESZ kisebbségi főbiztosához, Knut Vollebaeckhez fordultak a szlovák nyelvtörvény miatt. Erdő Péter bíboros, Bölcskei Gusztáv püspök, a Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, Ittzés János evangélikus elnök-püspök és Feldmájer Péter, a Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke közös levelében aggodalmának ad hangot amiatt, hogy az Európai Unión belül olyan törvény kerülhet elfogadásra, amely ellentétes az alapvető európai értékekkel, valamint figyelmen kívül hagyja az európai együttélés ezeréves zsidó-keresztyén értékeit. Forrás: MTI, MR

A megkeresésről a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tájékoztatta pénteken az MTI-t.

A nyelvtörvény a kisebbségek anyanyelvhasználathoz való jogát sérti, amennyiben korlátozza azon jogukat, hogy kifejezzék, megőrizzék és kibontakoztassák nemzeti, kulturális és nyelvi identitásukat, hogy fenntartsák és műveljék kultúrájukat a maga teljességében. Diszkriminál kisebbségi csoportokat és figyelmen kívül hagyja az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának a kisebbségi nyelvek használatának kiszélesítésére vonatkozó ajánlásait – írták az egyházi vezetők levelükben.

Erdő Péter bíboros, az MKPK elnöke, Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, Ittzés János evangélikus elnök-püspök és Feldmájer György, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke úgy fogalmazott: „aggodalommal tölt el minket, hogy az Európai Unión belül olyan törvény kerülhet elfogadásra, amely ellentétes az alapvető európai értékekkel és figyelmen kívül hagyja az európai együttélés ezeréves zsidó-keresztyén értékeit.”

Mint írták, aggasztja őket a régiónkban tapasztalható „növekvő politikai feszültség, különösen Szlovákia és Magyarország kapcsolatában”. Magyarország és a térség egyházai szüntelenül azon fáradoznak, hogy legyőzzék a szociális, nemzeti és etnikai konfliktusokat, és előmozdítsák az egyházak és nemzetek közötti megbékélést.

„Ugyanakkor el kell ismernünk, hogy eszközeink végesek, és ezért támogatásra van szükségünk erőfeszítéseinkben. Éppen ezért a magyar egyházak úgy döntöttek, hogy nemzetközi szervezetek támogatását és segítségét kérik e téren” – olvasható a levélben.

A magyarországi református és az evangélikus egyház hétfőn közölte: levélben fordultak a magyar európai parlamenti képviselőkhöz a szlovák nyelvtörvény miatt. A dokumentumban arra kérik a képviselőket, hogy bírják rá az Európai Uniót hathatós lépések megtételére.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben