Augusztusra elfogy az MTV pénze

— Felvéve: , , ,
Létrehozás: 2010. július 08., 10:12 Legutolsó módosítás: 2010. július 08., 10:12

Budapest – Működőképessége határára ért a Magyar Televízió: augusztusban már nemcsak az úszó Európa-bajnokság közvetítését, hanem magát a műsorkészítést és a munkabéreket sem tudja tovább finanszírozni – olvasható az MTV közleményében. Forrás: MTI

Újabb lépést tett a politika a Magyar Televízió tönkretétele felé. Legalábbis nehéz máshogyan értelmezni az MTV Közalapítvány volt kormánypártok által delegált kurátorainak azt a döntését, hogy nem engedélyezik a köztévé folyamatos működését biztosító külső forrás bevonását. Tartózkodással, illetve ellenszavazatokkal blokkolták a könyvvizsgáló és a Felügyelő Bizottság által javasolt banki hitel felvételét, annak ellenére, hogy azt a kuratórium elnöke is megszavazta, és hogy ahhoz nemrég még maguk is hozzájárultak a közbeszerzési eljárás kiírásának elfogadásával.

„Nem értjük a döntést, mert akik most távozóban felperzselik maguk mögött a földet, sem érdemi indoklással, sem más javaslattal nem álltak elő. Véleményem szerint ez a viselkedés nemcsak ésszerűtlen és felelőtlen, hanem méltatlan a demokráciához is” – tette hozzá Medveczky Balázs ügyvezető alelnök.

A könyvvizsgáló és a Felügyelő Bizottság azért javasolta egymilliárd forint összegű banki forrás bevonását, hogy a köztévé teljesíteni tudja a médiatörvényben előírt kötelezettségeit, augusztusban is folytatódhasson a hír- és a közéleti, kisebbségi, vallási és egyéb közszolgálati műsorok gyártása, valamint a részvénytársaság ki tudja fizetni a dolgozók munkabérét. Az augusztusi úszó Európa-bajnokság közvetítése szintén olyan, több százmillió forintos kötelezettség, amelytől a Magyar Televíziónak sem jogi, sem gazdasági lehetősége nincs elállni, noha a politikai döntések következtében a költségeit sem tudja kifizetni.

Az előző parlamenti többség sodorta a csőd szélére a köztelevíziót. A részvénytársaság 2005 óta minden évet nyereséggel zárt. Gazdálkodása kiegyensúlyozott, létszáma állami támogatás nélkül is folyamatosan csökken, működése törvényes és átlátható, amit ez idő alatt egyetlen ellenőrző testület vagy hatóság sem kifogásolt. A központi források példátlan, 9,5 milliárd forintos csökkentését tavaly sem hatástanulmány készítése, sem a közszolgálati feladatok újragondolása nem előzte meg. Azok a pártok, amelyek egyedül a Magyar Televíziót sújtották ezzel a példátlan büntetéssel, az új médiatörvény elfogadása előtt még utoljára élnek a hatalmukkal és most azt akadályozzák meg, hogy a köztelevízió maga találjon – átmeneti – megoldást a politika okozta károkra.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben