Assisi Szent Ferenc-emlékbélyeget adott ki a Magyar Posta

Létrehozás: 2009. február 25., 09:06 Legutolsó módosítás: 2009. február 25., 09:09

Budapest - Két egyházi bélyeget bocsátott ki a Magyar Posta: az egyik Assisi Szent Ferencnek és a 800 éve általa alapított szerzetes rendnek állít emléket, a másik a társaság idei húsvéti bélyege. Forrás: MTI, HírExtra, Magyar Kurír

A legenda szerint 1209. február 24-én Máté evangéliuma hatására határozta el Ferenc, hogy apostoli szegénységben folytatja életét. Durva csuhába öltözött, lábbelijét elhagyva a megtérésről kezdett prédikálni, és rövidesen követői is akadtak.

A most kibocsátott bélyeg képe a görög kereszt formához igazodik, közepén a ferencesek címere látható. Az imitált perforáció öt fő és négy mellékmezőre osztja a képet. A bélyeg fő motívuma Assisi Szent Ferenc alakja, körülötte életének néhány fontos eseményét örökítette meg a tervezőművész, Domé Eszter grafikus.

A 100 forintos névértékű alkalmi bélyeghez alkalmi boríték kapcsolódik, amely gazdagon díszített, fő eleme a ferencesek címere. Az alkalmi bélyegzőn az úgynevezett beszélő kereszt stilizált rajza látható - tájékoztatta az MTI-t Tomecskó Tamás szóvivő.

A Magyar Posta Zrt. húsvéti bélyege éppen 40 nappal húsvét előtt, Húshagyó kedden kerül forgalomba. A farsang utolsó napja mindig a nagy mulatozások idejét jelentette. Nevét onnan kapta, hogy húsvét előtt ezen a napon lehetett utoljára húst enni.

Húsvéti bélyeget 1994 óta ad ki a Magyar Posta. Idén a balassagyarmati akvarellista, Réti Zoltán alkotása díszíti a jó kívánságokat küldők képeslapját. A 75 forintos forgalmi bélyeget Hajdú József fotója alapján Nagy Péter tervezte. A bélyeghez készült alkalmi borítékon Réti Zoltán Mise a szabadban című alkotásának részlete látható.

 

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben