Adományokból tatarozzák a nagyváradi református gimnáziumot

Létrehozás: 2010. február 17., 12:03 Legutolsó módosítás: 2010. február 17., 12:05

Nagyvárad – Csaknem tízezer lej, azaz több mint 650 ezer forint adomány gyűlt össze a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium javára rendezett jótékonysági bálon. Nagyvárad egykori legimpozánsabb leánygimnáziumának felújításáért esztendők óta rendez gyűjtéseket a Királyhágómelléki Református Egyházkerület. Forrás: dunatv.hu / Híradó / Villányi Zoltán

Salétromos termek, levert vakolat, beázott mennyezet. Így kapta vissza államosított ingatlanát, a Lórántffy Zsuzsanna gimnáziumot 2002-ben a Királyhágómelléki Református Egyházkerület.

„A legfontosabb, a tetőcsere az elmaradt részben, a külső tatarozás és az alagsornak a rendbetétele, mert ott nagyon szép termek vannak, és teljesen kihasználhatatlanok, mert nem lehet bennük sem oktatni, semmit csinálni” – véli Szabó Zsuzsanna, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium igazgatója.

Az épület teljes felújítását pénzhiány miatt nyolc év alatt sem tudták befejezni. 85 millió forintból az osztálytermeket, a dísztermet és a fütésrendszert újították fel, de sok helyiség máig használhatatlan.

A diákok palotást táncoltak a jótékonysági Zsuzsanna bálon, melynek bevételét az iskolaépület felújítására szánják.

„Felekezeti iskoláink nélkül nem teljes az erdélyi magyar oktatás, ezért jöttünk el feleségemmel, ezért tartjuk fontosnak nagyváradiként, erdélyiként, hogy támogassuk a felekezeti iskolákat” – hangsúlyozta Szilágyi Zsolt adományozó.

Csűry István püspök I. Rákóczi György feleségének példamutatására hívta fel a figyelmet. Lorántffy Zsuzsanna nagylelkü adományozó és iskolalapító volt Erdélyben.

http://www.dunatv.hu/otthon/jotekonysagi_bal_nagyvaradi_reformatus_gimnazium.html

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben