A vallásosság meglepő okaira bukkantak

— Felvéve: , , ,
Létrehozás: 2010. február 01., 14:45 Legutolsó módosítás: 2010. február 01., 14:48

Mindenkinek mást jelent a vallás: van, aki megszokásból hisz, más a haláltól való félelmében fordul Isten felé. Két kutatás most a vallásosság két újabb, meglepő okát fedte fel: a párválasztási versenytől való félelmet és a stressz csökkentést. Forrás: Medipress, lifenetwork.hu

Douglas Kenrick, az amerikai Arizonai Állami Egyetem kutatója munkatársaival 22 ezer, többségében keresztény amerikait vizsgált, és arra a következtetésre jutott, hogy szoros összefüggés van a vallásosság és a párválasztási stratégia között.  

A kutatás egyrészt, – ahogy várható volt –, megerősítette, hogy a hívők gyakrabban vágynak házasságra, terveznek nagy családot, és helytelenítik a megcsalást és a fogamzásgátlást. 

A kutatók ezután a „szexuális verseny" és a vallásosság kapcsolatát vizsgálták. Több száz diákot "ajándékoztak meg" nagyon vonzó nők és férfiak társkereső oldalakról gyűjtött fényképes profiljával. Majd miután a diákok átnézték a képeket és az adatlapokat, vallásosságukkal kapcsolatban kérdőívet töltettek ki velük. A kontrollcsoport tagjai csak kérdőívet töltöttek ki.  

A kutatók meglepetésére azok a fiúk és lányok, akiknek azonos nemű vonzó emberek képeit mutatták, nagyobb valószínűséggel vallották magukat hívőnek, és nyilatkoztak úgy, hogy jobb lenne, ha az emberek életében a vallás nagyobb szerepet játszana, mint akik ellenkező nemű emberek képeit, azaz potenciális partnereket nézegettek, illetve azok, akik csak a kérdőívet töltötték ki.  

„Nagyon érdekes és meglepő jelenséget találtunk" – nyilatkozta a kutatásvezető a New Scientist tudományos lapnak. David Kenrick úgy véli, az emberek akkor kezdenek el hinni a monogámiára épülő rendszerben, amikor éles konkurenciaharccal találkoznak. Ez az oka, hogy a fiatalok között nagy a hívők aránya – ebben az életkorban a barát –, barátnőválasztás központi probléma, és élesebb a verseny. „Kutatásunk szerint az emberek tulajdonképpen a párkapcsolati helyzetnek megfelelően kapcsolják ki vagy be a hitüket." 

A vallás felé fordít a szorongás is  

De nem csak a párkeresési verseny, a szorongás is a vallásosság felé fordíthatja az embert. Aaron Kay, a Waterloo Egyetem pszichológusa szintén egyetemisták körében végzett érdekes kutatást. A diákoknak enyhe szorongást okozó növényi eredetű táplálék kiegészítőt adott, és a csoport felének azt mondta, hogy a szernek nincs mellékhatása, a másik felének pedig elmondta, hogy a tabletta szorongást okozhat. Ezután a résztvevőknek egy listából kiválasztott öt szóból egy mondatot kellett összeállítaniuk. A szavakból vagy kellemetlen érzést kiváltó mondatot tudtak alkotni (a vörösbegy nyálkás kukacokat esznek), vagy véletlenszerűen összekerült szavakból értelmetlenséget (pl.: a vörösbegy véletlenül messze szállt). Ezt követően vizsgálták a résztvevők vallásos érzéseit. 

A „véletlen" mondatokat alkotó csoport erősebb vallásos érzésekről számolt be, mint akik a kissé gyomorforgató mondatot kaptak, de csak abban az esetben, ha úgy tudták, hogy a bevett táplálék kiegészítő nem okoz szorongást. Aki a tablettával magyarázta szorongását, nem fordult Isten felé. „A szorongástól meg akarunk szabadulni, és ha nincs racionális oka, akkor ennek egyik módja a felsőbb hatalomhoz való fordulás" – magyarázta Kay.  

Ezért a Waterloo Egyetem kutatásvezetője szerint a vallás antidepresszánsként is működik, mivel az emberekben mélyen gyökerező, az élettel kapcsolatos problémákat célozza meg.  

A két kutatásról a Journal of Experimental and Social Psychology, illetve a Psychological Science pszichológiai szakfolyóiratok számoltak be.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben