A történelmi egyházak segíthetik a cigányok felemelkedését

Létrehozás: 2009. december 03., 12:34 Legutolsó módosítás: 2009. december 03., 12:34

Az egyházak fontos szerepet játszanak a romák társadalmi integrációjában – állapította meg a témában szerdán Brüsszelben rendezett európai parlamenti konferencia a szervező, Járóka Lívia fideszes EP-képviselő beszámolója szerint. Forrás: MNO, MTI

Az EP-ben a cigányságot is képviselő Járóka emlékeztetett arra, hogy az Európai Parlament számos határozatot fogadott el a romák társadalmi befogadásával kapcsolatban, és ezekben a hónapokban formálódik a romák társadalmi befogadását célzó közösségi stratégia.

Elengedhetetlennek mondta a helyi közösségek szükségleteinek felmérését, illetve a kisebb léptékű, lokális célok sikerre vitelében szerzett tapasztalatot. Úgy vélte, ebben játszhatnak kiemelkedő szerepet a történelmi egyházak, amelyek a szociális téren – az oktatás, étkeztetés és lakhatás terén – nyújtott segítségen felül közösségteremtő és közösségformáló tevékenységet is végeznek.

Tőkés László erdélyi magyar református püspök, EP-képviselő hangoztatta: a konferencia arra is figyelmeztetett, hogy a cigánykérdés egyszerre európai és Magyarország számára nemzeti kérdés. „Talán kevés olyan nagy kihívás elébe néz ma a magyarság, mint a cigánykérdés” – fogalmazott. Hozzátette: a nem cigány magyaroknak is különleges érdekük fűződik a cigányság befogadásához, felemelkedésük támogatásához.

Az egyházak „egyidejűleg tudnak szociális támogatást és lelki táplálékot biztosítani, az evilági egzisztenciát segíteni és az egyetemes szeretet üzenetét hirdetni, valamint erkölcsi elhivatottságuk révén hatékonyan kezelni a többségi társadalom előítéleteit” – vélték a képviselők a tanácskozás meghívólevelében.

Jelen volt a konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón Dúl Géza, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia cigánypasztorációs referens papja is, aki Brüsszelben egyebek között egy Európában egyedülálló kezdeményezést, a váci egyházmegyében működtetett Ceferino házak, vagyis evangelizációs közösségek munkáját mutatta be.

Elmondta: e tevékenység keretében munkahelyteremtő és megélhetést segítő kezdeményezések mellett imacsoportokat működtetnek, emellett gyermekekkel, művészeti csoportokkal foglalkoznak. Reményét fejezte ki, hogy a konferencia nyomán más országok érdeklődői is hasznosíthatják a magyar tapasztalatokat.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben