A testvéri közösségvállalás jegyében tiltakoznak a szlovák nyelvtörvény ellen

Létrehozás: 2009. augusztus 31., 07:37 Legutolsó módosítás: 2009. augusztus 31., 07:38

Szeged – A testvéri közösségvállalás jegyében Ökumenikus Nagytalálkozó kezdődött a szegedi Dómban. A Kárpát-medence magyar egyházainak képviselői, európai, hazai és határon túli politikusok a szlovákiai államnyelvtörvény ellen tiltakoznak. Forrás: dunatv/híradó/Juhász István

Az Európai Unióban minden nemzetnek, népnek és etnikai közösségnek elidegeníthetetlen joga saját anyanyelvének nyilvános használata saját hazájában és szülőföldjén. A szegedi találkozót Tőkés László, Európai Parlamenti képviselő kezdeményezte.

„Magyarországot a nemzetközi hatalmak, a nagyhatalmak szabdalták szét, ők rendezték a korabeli viszonyokat az első világháború után, a második világháború után, újrarendezték Európát, magától értetődő, hogy egy egyesült Európában, az egykori nagyhatalmak, a tagországok felelősséggel tartoznak azért, hogy mi történik egyik vagy másik országban Trianon örökösei között” – mondta el Tőkés László.

A potenciális veszély fennáll bármely szomszédos országban, hogy szlovákiai nyelvtörvényhez hasonló hátrányos megkülönböztetés éri a magyar kisebbségeket. A 21. században nincs helye hátrányos megkülönböztetésnek etnikai, nyelvi, vallási alapon – mondják a szervezők.

„A Szeged-csanádi egyházmegye történelmi területe jelenleg három országban találja magát, jelen vannak nyelvi kisebbségek is, itt hál’Istennek most nagyon jó az együttműködés, a szerbiai, délvidéki, a romániai, Temesvár környéki kollégákkal, csoportokkal, egyházi közösségekkel, nemcsak katolikus, hanem ökumenikus szinten is” – jegyezte meg dr. Kiss-Rigó László, Szeged-csanádi püspök.

A találkozó röviddel ezelőtt szentmisével kezdődött, mely adásunk idején is tart, a Kárpát-medence valamennyi tájáról érkezett egyházi vezetők részvételével. Fél héttől az Ökumenikus Nagytalálkozót a Duna Televízió élőben közvetíti.

Zárónyilatkozatot tettek közzé

A zárónyilatkozat szerint a Kárpát-medencei magyarság a szegedi Dómban összegyűlt tagjai és képviselői „megdöbbenéssel és egymás iránti testvéri szolidaritással” állapítják meg, hogy a volt szovjet tábor országainak legtöbbjében „az egykori nacionál-kommunista rezsimek” szelleme kísért, és azok „elnyomó, jogfosztó, magyar- és kisebbségellenes, intoleráns és diszkriminatív” módszerei is tovább hatnak és érvényesülnek.

A szegedi Kárpát-medencei Ökumenikus Nagytalálkozó résztvevői, egyházi és polgári és politikai képviseletei a mintegy 600 ezres lélekszámú, Szlovákia lakosságának több mint 10 százalékát kitevő felvidéki magyarság iránti együttérzéssel emelik fel szavukat, és tárják a demokratikus nyilvánosság elé a 2009. szeptember 1-jével hatályba lépő szlovákiai államnyelvtörvény ügyét, „annak haladéktalan felülvizsgálatát, illetve visszavonását követelve a posztkommunista szlovák kormánytól” – áll a nyilatkozatban.

„Érthetetlennek és elfogadhatatlannak tartjuk az Európai Bizottság hivatalos álláspontját, mely szerint sem a szlovák nyelvtörvény – sem Sólyom László magyar államelnök Szlovákiából való botrányos kiutasítása – nem tartozik az Európai Unió illetékességi körébe, hanem a két uniós tagország belügyének számít” – olvasható a dokumentumban.

Az állásfoglalás idézi Jerzy Buzek EP-elnököt, aki szerint a törvény nemcsak a magyaroknak árt, hanem a európai integráció szellemiségének és a demokrácia elvének is, s így már nem csupán szlovák-magyar ügy.

A találkozó résztvevői „ugyanebben az értelemben” utalják az európai közösség elé a másik uniós tagország, Románia magyarságának emberi és kisebbségi jogi sérelmeit is, többek között a csángómagyarok erőltetett asszimilációjának és a készülő diszkriminatív tanügyi törvénynek a kérdését, továbbá a szerbiai magyarveréseknek, valamint az ukrajnai kisebbségi oktatás módszeres elsorvasztásának az ügyét is.

Videó: http://www.dunatv.hu/otthon/okumenikus_nagytalalkozo_szegeden.html

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben