A roma-feszültség feloldásában szerepe lehet az egyháznak

Létrehozás: 2010. július 21., 08:36 Legutolsó módosítás: 2010. július 21., 08:37

A többségi társadalom és a cigányság közötti feszültségek feloldásában jelentős szerepe lehet az egyháznak. A lehetőségeket az Országos Evangélikus Ifjúsági Találkozón, Szarvason vették sorra. A résztvevők szerint le kell számolni az előítéletekkel és a segítségre szoruló romák helyzetét nem elsősorban gazdasági kérdésként kellene kezelni. Forrás: dunatv.hu

Az általánosítás, a közhelyek, az előítéletek csak mélyítik a cigányok és nem cigányok közötti szakadékot. Ezt  őszinte beszéddel és segítőkészséggel lehet megakadáolyzni – mondta Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

„Az első számú stratégiai szövetséges nem is az egyház mint intézmény, hanem azok a keresztény közösségek, azok a keresztény, elkötelezett, szolgálni akaró emberek, akik áldoznak majd az életükből, a szabadidejükből, a munkaidejükből, adott esetben a pénzükből, türelmükből, szeretetükből arra, hogy ezen a problémán, és nem is elsősorban ezen a problémán, hanem azokon az embereken segítsünk, akik nagyon mélyen vannak ma Magyarországon” – véli Balog Zoltán, a Közigazgatási És Igazságügyi Miniszterium államtitkára.

Szükség van a romákat célzó, speciális egyházi szolgálatra. Meg kell őket eközben győzni arról, hogy teljes értékű állampolgárok, akiknek nem lehet az életcélja, hogy segélyért álljanak sorba. A többségi társadalomnak pedig el kell ismernie a roma társadalom értékeit.

„Ha erre fölfigyelünk, hogy mit tudnak ők nekünk adni, akkor észrevesszük azt is, hogy mi mivel tartozunk nekik” – tette hozzá Gáncs Péter evangélikus püspök.

A kormány célja, hogy folytassa a romatelepek felszámolását is. Nyolc új programot indítanak. Magyarországon a becslések szerint százezer ember él nyomorúságos körülmények között a csaknem 500 cigánytelepen.

Videó:

http://www.dunatv.hu/eletmod/roma_feszultseg_egyhaz.html

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben