A református egyházi vezetők a szlovákiai helyzetről tárgyaltak

Létrehozás: 2009. augusztus 27., 07:49 Legutolsó módosítás: 2009. augusztus 27., 07:50

A szlovák kormányzat magyarokat érintő ellenséges intézkedéseinek hatásairól is tanácskozott Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának lelkészi elnöke a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház elnökségével a szlovákiai Rimaszombaton - tájékoztatta Csoma Áron, a MRE zsinatának szóvivője szerdán az MTI-t. Forrás: MTI

Fazekas László szlovákiai püspök, Fekete Vince szlovákiai főgondnok és Bölcskei Gusztáv elítélte a Sólyom László köztársasági elnök látogatásával szembeni augusztus 21-i "durva és indokolatlan szlovák fellépést", majd megvitatták a szlovákiai magyarság érdekében tehető közös lépéseket - közölte a szóvivő.

 

Megállapodtak abban is keddi megbeszélésükön, hogy a két egyház együttműködik a szeptember 1-jén életbe lépő szlovák nyelvtörvény hatásainak vizsgálatában és esetleges negatív tapasztalataikat megosztják a szlovákiai, magyarországi és nemzetközi egyházi, valamint közéleti fórumokon - folytatta.

 

Csoma Áron elmondta: a tervek szerint a szlovákiai magyarság helyzetével kapcsolatos további egyeztetéseket és "a megbékélés munkálásának konkrét útjainak keresését" az egységes Magyar Református Egyház keretében, a szeptember végén sorra kerülő Generális Konvent elnökségi ülésén folytatják.

 

Az egyházi vezetők a megbékélés folyamatába szeretnék bevonni a külföldi egyházakat, egyházi szervezeteket is - tette hozzá.

 

Csoma Áron közlése szerint Fazekas László úgy fogalmazott: "a szlovákiai kormányzat akciói félelmet és bizonytalanságot gerjesztenek a Felvidéken élő magyarok között, érthetetlen, hogy az Európai Unió egyik tagállamában hogyan születhetnek sorozatosan a kisebbséget korlátozó és ellentéteket szító döntések."

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben