A református egyház zsinata az MTV költségvetési elvonásai ellen

Létrehozás: 2009. november 20., 08:49 Legutolsó módosítás: 2009. november 20., 08:49

A Magyarországi Református Egyház zsinata törvényességi és erkölcsi szempontból is elfogadhatatlannak tartja, hogy a költségvetés megszavazása törvénysértésre kényszerítsen egy olyan közintézményt, mint a Magyar Televízió. Forrás: MTI

Az Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinata arra kéri az Országgyűlést, hogy ne szavazzon meg egy olyan törvényt, amely a fenti helyzetet előidézné – olvasható az MRE zsinatának csütörtöki, Balatonszárszón tartott ülésén ellenszavazat nélkül megszavazott nyilatkozatban, amely szerint a zsinat aggodalommal értesült a Magyar Televízió Zrt.-t érintő költségvetési elvonásokról.

A televízió közéleti igazgatójától kapott hivatalos levélből kiderül, a tervezett elvonások súlyosan érintenék az MTV közszolgálati feladatvállalását – hívja fel a figyelmet a nyilatkozat, utalva arra: az elvonásokkal a parlament – mint az MTV fenntartója és tulajdonosa - törvénysértésre kényszeríti a Magyar Televíziót azzal, hogy a médiatörvényben rögzített közszolgálati feladatvállalását ellehetetleníti.

Az MTV Zrt. közszolgálati feladatai között kitüntetett helyen szerepelnek a vallási és egyházi műsorok, melyek az elvonásokkal szintén veszélybe kerülnek – emeli ki a nyilatkozat, amely szerint a zsinat azért is különösen aggályosnak tartja ezt, mert a Kárpát-medencében a Magyar Televízió a legnagyobb médiafelület, amely tájékoztatja és közvetíti az egyházak által képviselt értéket. A magyarországi és a határon túl élő magyarajkú nézők is nagy számban kísérik figyelemmel ezeket a műsorokat – hangsúlyozza a zsinat állásfoglalása.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben