A püspökök kérése: senki ne tüntessen a Katolikus Rádióért

Létrehozás: 2011. január 17., 09:47 Legutolsó módosítás: 2011. január 17., 09:48

Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) bízik abban, hogy a Magyar Katolikus Rádió (MKR) által megpályázott ultrarövid-hullámú (URH) frekvenciák ügyében pozitív döntés születik; az MKPK egyúttal azt kéri, hogy senki ne vegyen részt semmilyen, a rádióért indított tüntetésen. Forrás: MTI

A püspöki konferencia közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a katolikus rádióval kapcsolatban az utóbbi napokban különféle megalapozatlan nyilatkozatok és vélemények jelentek meg különböző fórumokon, továbbá „Keresztény szolidaritás – 10 perc séta a Katolikus Rádióért" címmel indítottak kezdeményezést.

Az MKPK álláspontja szerint mindez sok jó szándékú, de a valós helyzetet nem ismerő embert is megtéveszt. Ezért a püspöki konferencia arra kér mindenkit, „hogy ne hagyja magát megtéveszteni, és ne vegyen részt semmilyen tüntetésen, amely valójában provokáció és távol áll a keresztény szolidaritástól, mert nem az Egyház valódi érdekeit tartja szem előtt". A közleményben leszögezik: az MKPK részéről semmilyen formában nem merült fel a Magyar Katolikus Rádió megszüntetése.

A rádió középhullámon történő sugárzása aránytalanul hatalmas anyagi terhet jelentett az elmúlt hét évben a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciának, amely kezdeményezte a díjcsökkentést az Antenna Hungáriánál, de erre nem nyílt valós lehetőség. Ezért úgy határozott, hogy a rádió álljon át a modernebb és olcsóbb ultrarövid-hullámú sugárzásra. Azóta több pályázatot adott be a rádió különböző URH frekvenciákra, amelyek közül egyet nem nyert el, a többiről pedig mostanáig nem született döntés – olvasható a közleményben.

Az annak idején hét évre aláírt középhullámú sugárzási szerződés 2011. január 15-én éjfélkor járt le. A rádió adása továbbra is fogható interneten, illetve műholdon keresztül. A Médiatanács szóvivője, Kiricsi Karola szombaton úgy nyilatkozott, hogy már a jövő héten dönthet a Médiatanács a rádió által megpályázott helyi URH frekvenciák ügyében.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben