A püspök szívélyes párbeszédre invitálta az MSZP szóvivőjét

Létrehozás: 2010. február 19., 14:56 Legutolsó módosítás: 2010. február 19., 14:59

„Szívélyes párbeszédre” invitálta a sajtón keresztül Nyakó István MSZP-szóvivőt a szeged–csanádi megyés püspök. Nyakó korábban bocsánatkérésre szólította fel a püspököt, mert az szerinte a Fidesz mellett, illetve az MSZP ellen kampányolt. Forrás: MTI

Kiss-Rigó László pénteki, szegedi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a találkozón tisztázhatnák a múlt heti, hódmezővásárhelyi beszédében elhangzottakat, és tájékoztatást adhatna a politikusnak a közelgő választásokkal kapcsolatos véleményéről. A szocialisták szóvivője hétfőn bocsánatkérésre szólította fel a püspököt és a legnagyobb ellenzéki pártot annak kapcsán, hogy Kiss-Rigó László múlt pénteken Hódmezővásárhelyen részt vett a Fidesz rendezvényén, és ott – Nyakó István megfogalmazása szerint – a Fidesz mellett, illetve az MSZP ellen kampányolt.

Kiss-Rigó László sajtótájékoztatóján elmondta: a rendezvényen Lázár János fideszes képviselő meghívásának tett eleget, akivel baráti kapcsolatot ápol, püspökként pedig, minthogy a település az egyházmegyéhez tartozik – mint mondta –, kötelessége volt részt venni a fórumon. Kijelentette: azt, hogy egy püspök politikáról beszéljen vagy véleményt mondjon, senki nem tiltja. Persze elsősorban belső szempontok miatt nem szerencsés, hogy egy vezető olyan nyilatkozatot tegyen – irányadó módon –, amely megoszthatja a közösséget. Egy ideális demokráciában, amelynek lényege a több párt, mindegyik a közjó előmozdításán munkálkodik, és hitelképességgel is rendelkezik, akkor nyilvánvaló, hogy minden ember ízlésének megfelelően támogathatja bármelyiket – fogalmazott. Hozzátette: ha ma Magyarországon lenne olyan baloldali értékeket képviselő párt, amely mindezt képviseli, egy keresztény, hívő ember is nyugodtan támogathatná azt is. Ha lenne a szó igaz értelmében liberális értékeket képviselő párt, azt is támogathatnák a keresztények. „De valljuk be, ilyen párt sincs Magyarországon, éppen ezért nyilvánvaló, hogy kit lehet támogatni” – jelentette ki.
Beszámolt arról, hogy az eset megítélése tekintetében a végletekig eltérő reakciók születtek. A szeged–csanádi püspök Nyakó István azon felvetésére, hogy ezzel a beszéddel többeket kiközösített, megjegyezte: „Nem közösítem ki azokat a katolikus híveket, akik bármelyik pártban vannak, hanem inkább imádkozom értük, ha olyan helyen vannak, ami nem egészen logikus vagy konzekvens a keresztény hívő ember lelkiismeretével”. Megjegyezte, hogy az egyházmegyében legalább olyan jó kapcsolata van a független polgármesterekkel, mint a pártpolitikusokkal, legtöbbször szóba sem kerül a közös munka során a politikai hovatartozás. A püspök hangsúlyozta: a katolikus egyház a választások idején nem azt az erőt támogatja, amelyik többet ígér, mert az egyház nem tart igényt semmire, hanem azt támogatja, amelyik lehetőséget ad arra, hogy a közért tehessen az egyház.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben