A Mátyás-templom két új harangját szerdán emelik be a toronyba

Létrehozás: 2011. február 01., 09:57 Legutolsó módosítás: 2011. február 01., 10:14

Budapest – A budapesti Mátyás-templom négy új harangja közül kettőt szerda reggel emelnek be daruval a templomtoronyba – közölte Mátéffy Balázs, a templom múzeumának igazgatója hétfőn. A másik két új és a két felújított harang behelyezése előreláthatóan február végéig megtörténik. Forrás: MTI

Mátéffy Balázs elmondta: szerdán kerül fel a toronyba az Úr Krisztus tiszteletére öntött, 200 centiméteres, valamint a II. János Pál pápa emlékére készült, 117 centiméter átmérőjű harang; előbbi 45, utóbbi 15 mázsát nyom.

A két, később felhelyezendő új harang egyike XII. Piusz pápa tiszteletére készült, ez 155 centiméter átmérőjű, 19 mázsás. A másik, a Szent Margit tiszteletére kiöntött, 110 kilogrammos kisharang Rudolf Perner passaui harangöntő mester ajándéka, s ez az eddigi lélekharangot váltja fel. (A többi harangot is ez a cég készítette vagy újította fel.)

A budavári Nagyboldogasszony-templom (közismert nevén Mátyás-templom) már meglévő két harangját Szent Károly, illetve a Szentháromság tiszteletére szentelték fel. Az 1891-ben öntött Szent Károly-harang 180 centiméter átmérőjű, súlya 32 mázsa, míg az 1723-ban öntött Szentháromság-harang 105 centiméter átmérőjű és 8 mázsás.

Mátéffy Balázs közölte: a harangok felújításának összköltsége bruttó 130 millió forint. Ebből a Norvég Alaptól elnyert pályázatukkal 86 millió forintra tettek szert, a további összegeket a Fővárosi Önkormányzat, az I. kerületi önkormányzat és több cég vállalta magára.

A múzeumigazgató korábban elmondta: a kivitelezéshez tavaly februárban kötöttek szerződést a passaui Perner céggel. Az új harangokhoz új elleningás harangszéket is kellett készíteni statikai okokból. Ezért az új harangok elkészítése „különleges műszaki kihívás volt, lényegesen több volt, mint egyszerű harangöntés".

Mátéffy Balázs akkor beszélt arról is, hogy terveik szerint május 8-án, Európa napján mutatják be a harangokat a nagyközönségnek. A Mátyás-templom teljes műemlékvédelmi felújítása előreláthatóan - ha minden a forgatókönyv szerint alakul – 2012 végére fejeződik majd be. Ilyen, teljes körű felújításon még nem esett át a templom azóta, hogy Schulek Frigyes megtervezte – hangsúlyozta az igazgató.


 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben