A magyarok nem szívesen dolgoznak ingyen

— Felvéve: , , ,
Létrehozás: 2011. február 09., 10:28 Legutolsó módosítás: 2011. február 09., 10:29

Az állampolgári elkötelezettség erősebb a fejlett országokban – állapította meg a Gallup nemzetközi közvélemény kutató intézet 130 országra, köztünk hazánkra is kiterjedő fölmérése alapján. Forrás: mindennapi.hu / Valló László

Az első helyen az Egyesült Államok és Írország osztozik, ott a legmagasabb az állampolgári elkötelezettség. A vizsgált hónapban az amerikaiaknak 65 százaléka adott pénzt jótékonysági szervezeteknek, 43 százalékuk vállalt kisebb-nagyobb önkéntes feladatot mintegy háromnegyedük pedig segített valamilyen formában idegeneknek.

Az írek háromnegyede jótékonykodott, 38 százaléka vállalt önkéntes munkát és 65 százaléka segített idegeneknek. Hasonlóan jól vizsgázott állampolgári elkötelezettségből Ausztrália, Új-Zéland, Hollandia, Nagy-Britannia, Kanada, Thaiföld és Hongkong is. Az összesítésben a legutolsó 11 helyen álló ország közül hat Dél-Európában, illetve a Balkánon található. Közöttük csupán Bosznia-Hercegovina jelent kivételt, mert itt az állampolgárok negyede adományozott pénzt.

Hozzájuk képest az állampolgári elkötelezettségben utolsó Horvátország lakóinak csupán 8 százaléka adott pénzt, 23 százaléka segített idegennek, és csak alig 2 százalék vállalt önkéntes munkát.

Segítőkészségben Oroszországgal, Romániával, Vietnámmal, Uruguay-jal, Kongóval és Portugáliával vagyunk egy szinten, valahol a középmezőny vége táján. A Gallup adatai szerint a magyarok  20 százaléka adományozott pénzt, 8 százaléka vállalt önkéntes feladatot és 37 százaléka segített idegeneknek.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben

munka, önkéntes

Elküldte Szabó-Pap Gabriella idő 2011. február 09., 14:27
Az Európai Unió meghirdette az Önkéntesség Évét, és az új oktatási törvény tervezetében is megvan a szándék, hogy a fiatalokat ráneveljék az önkéntes szolgálatra. Kíváncsi lennék azonban, hogy a különféle felmérések készítői, illetve a nevelési szándéknak hangot adók számba vették-e valaha azt az önkéntes munkát, amelyet az egyháztagok végeznek a gyülekezetekben? Presbiterek, és rajtuk kívül is sok szolgálattevő dolgozik a közösségért ingyen, alkalmilag vagy rendszeresen. Vajon tud-e erről a nem-vallásos társadalom? Vajon tudnak-e arról, mi motiválja az egyházi keretek közt végzett önkéntes munkát, és hogy milyen tanítások inspirálják azokat, akik ezt végzik?