A Klubrádió nyerte az egyik utolsó fővárosi frekvenciát

Létrehozás: 2010. április 22., 13:45 Legutolsó módosítás: 2010. április 22., 13:47

A Fidesz és a KDNP botrányosnak tartja, hogy az ORTT MSZP-SZDSZ többsége „átjátszotta" az egyik utolsó szabad fővárosi frekvenciát a Klubrádiónak – a Katolikus Rádió helyett. Forrás: Népszabadság / Nyusztay Máté

Az egyik utolsó szabad fővárosi rádiófrekvencia (92,9 MHZ) sorsa dőlt el közvetlenül a parlamenti választások második fordulója előtt: az ORTT a Klubrádió pályázatát nyilvánította nyertesnek, a második helyezett a Magyar Katolikus Rádió lett – értesült ORTT-s forrásból a Népszabadság.

Fideszesek nélkül

A szavazásban a fideszes Szalai Annamária információnk szerint nem vett részt (a KDNP-s Tirts Tamás pedig külföldön tartózkodik). A Klubrádiót Ladvánszky Gyögy (MSZP), Gyuricza Péter (MSZP) és Tímár János (SZDSZ) szavazatával nyilvánították első helyezettnek, másodiknak pedig a Magyar Katolikus Rádiót (a második helyezésnek akkor van relevanciája, ha az első helyezettel valamilyen okból nem kötnének szerződést).

'Botrányos döntés'

Törvénysértő eljárás keretében hozott botrányos döntésnek minősítette az ORTT határozatát Szalai Annamária, a testület fideszes tagja. Szalai Annamária a Népszabadságnak azt nyilatkozta, a szocialista-szabaddemokrata többség az ORTT ügyrendjét megsértve játszotta át a főváros utolsó szabad frekvenciáját a Klubrádiónak, amelynek így már két frekvenciája is van.

'Nulla legitmációval'

Kérdésünkre a fideszes médiapolitikus megerősítette, hogy - mint mondta, "demonstratíve" - nem vett részt a szavazásban, mivel az egész eljárást jogsértőnek tartja. Emlékeztetett rá, hogy demokráciában ügyvezető kormány nem "csikar ki" hosszú távra szóló döntéseket "erőből"; valamint arra is, hogy az MSZP-s, illetve az SZDSZ-es testületi tagnak immáron "nulla a legitimációja" (az SZDSZ-es tag mandátuma hamarosan megszűnik, az új tagokat - ide értve várhatóan a Jobbik és az LMP képviselőjét - két lépcsőben választják: az Országgyűlés, illetve a kormány megalakulása után). A frekvenciapályázatot már azért sem lett volna szabad napirendre tűzni - mondja Szalai Annamária -, mert az ORTT megbízásából külföldön tárgyaló KDNP-s tag, Tirts Tamás az ORTT ügyrendjében szereplő lehetőséggel élve, kérte, hogy a frekvenciáról a jelenlétében döntsenek - ezt pedig a testületnek Szalai Annamária szerint tudomásul kellett volna vennie.

Nem titkolt célok

"A pályázat kiírásakor az ORTT nem titkolt célja az volt, hogy a Magyar Katolikus Rádió, amely a jelenlegi, elavult technológiát képviselő középhullámú sávon befejezi az adást, ezen a jogosultságon (tehát a 92,9-esen - A Szerk.) folytathassa a tevékenységét. Ebbe a kakukkfészekbe ült bele a Klubrádió." A döntés tehát Szalai Annamária értelmezése szerint közvetve azt is jelenti, hogy "a választások előtti üléseik egyikén elhallgattatják a Magyar Katolikus Rádiót".

Visszacsinálják

Mindezekre tekintettel, Szalai Annamária a döntés visszavonását kéri az ORTT-től (erről jövő szerdai ülésükön dönthetnek legkorábban). A fideszes testületi tag hangsúlyozta, hogy ennek érdekében mindent meg fog tenni - és emlékeztetett, hogy másfél hónap áll rendelkezésre a szerződéskötésig (addig tehát az ORTT összetétele elvileg megváltozhat, vagyis az új összetételű testület is visszavonhatja a döntést).

Bírósághoz fordul a KDNP

Hasonlóan foglalt állást a KDNP is. Közleményben szólították fel az ORTT-t, hogy "semmiképp se kössön szerződést a Klubrádióval, amelynek a mai napon törvénysértően odaítélte azt a frekvenciát, amelyre a Magyar Katolikus Rádió is pályázott. Ezzel a szavazással ugyanis a Klubrádiónak két frekvenciája lett, a Katolikus Rádiót pedig elnémították (...). Mindez nem csak morálisan elfogadhatatlan, hanem több szempontból is törvénysértő. Törvénysértő, mert olyan tag távollétében szavaztak, aki jelenleg külföldön kórházban fekszik, éppen ezért kérte a döntés elnapolását" (ez némileg ellentmond Szalai szavainak; úgy tudjuk, Tirts Tamás KDNP-s tag az ORTT delegációjának tagjaként utazott Kínába). A KDNP amiatt is tartja törvénysértőnek a döntést, mert a Tirts által benyújtott módosító javaslatot nem tekintették módosító javaslatnak. Emiatt a KDNP bírósághoz fordul és minden törvényes eszközzel meg fogjaakadályozni, hogy ez, "a demokráciát megcsúfoló döntés" valósággá váljon.

Üzenet Sanghajból

Megsértette ügyrendjét az Országos Rádió és Televízió Testület, amikor a Budapest 92,9 MHz frekvenciáról döntött - közölte Tirts Tamás sanghaji keltezésű közleményében. Tirts megdöbbenésének adott hangot amiatt , hogy "hivatalos távolléte idején, módosító indítványa és jogszerűen előterjesztett elnapolási indítványa ellenére döntött a testület, és a nyertesnek nyilvánította a Klubrádiót".

Szorított az idő

Timár János, az ORTT SZDSZ által delegált tagja az MTI-nek elmondta: mivel a szavazatokat tizenketted részenként számítják be, az öttagú testület szocialista tagjai, Ladvánszky György és Gyuricza Péter, illetve Timár János SZDSZ-es tag nyolc tizenketted részben, tehát kétharmados többséggel ítélték a frekvenciát a Klubrádiónak. Érvelése szerint a pályázati felhívásban szerepelt, hogy 60 napon belül el kell bírálni a pályázatokat, a testület már így is késésben volt, ezért kellett döntést hozni a témában.

Ha Kína fontosabb...

Gyuricza Péter MSZP-s testületi tag lapunknak reagált Szalai Annamária, illetve a KDNP állításaira. Mint mondta, nem tudja értelmezni az illegitimitásukról szóló állítást, mivel a mandátumuk 2012-ig szól. A KDNP pedig szerinte nem fordulhat bírósághoz - legfeljebb a pályázók tehetnék ezt meg. Tirts Tamás távollégéről pedig azt mondta, hogy ő lemondta a kínai utat (amelyre az ORTT delegációját hívták meg), az ORTT döntésére váró ügyek mennyisége és súlya miatt. - De ha a KDNP által jelölt tag számára fontosabb, hogy ilyenkor Kínában legyen, akkor viselje annak következményét - fogalmazott Gyuricza Péter. Arra reagálva, hogy Szalai és Tirts a döntés visszavonását kezdeményezik, a szocialista testületi tag azt mondta, "én pedig a szerződés mielőbbi megkötését". Megfogalmazása szerint nincs okuk napirendre venni ezt a (döntés visszavonását kezdeményező) javaslatot.

Áthangolnak

Gyuricza cáfolta továbbá, hogy a Magyar Katolikus Rádiót akarnák elhallgattatni, hiszen érvényes jogosultságuk van középhullámon. "A 92,9-es sávra kiírt pályázat valóban lehetőséget adhatott volna, hogy a minőség javítására, hogy jobban elérhető, korszerűbb URH-n szólaljon meg, de a Magyar Katolikus Rádió nem élt ezzel a lehetőséggel a pályázatában". Lapunk azon kérdésére, hogy miért kell két frekvencia a Klubrádiónak, Gyuricza Péter azt felelte: a pályázatában a Klubrádió vállalta, hogy ha elnyeri a 92,9-es frekvenciát, akkor az összeférhetetlenséget (azaz a 95,3-as, kereskedelmi frekvencián sugárzást) azonnal megszünteti. Azaz, nem lesz két frekvenciája a Klubrádiónak sem, sőt a 95,3-ast ebben az esetben szintén megpályáztatják.

A játszma

Ezzel kapcsolatban Gyuricza Péter megjegyezte, hogy összesen öt fővárosi frekvencia vár pályáztatásra (köztük a 95,3-as is), nem igaz tehát, hogy a 92,9-es lett vonla az utolsó szabad fővárosi frekvencia. Csakhogy a Fidesz-KDNP megakadályozta, hogy kiírhassák a pályázatokat - holott ezekre a frekvenciákra a Magyar Katolikus Rádió is pályázhatna. Ráadásul, ha a Klubrádió történetesen megnyeri a 95,3-ast, akkor a 92,9-es frekvencia automatikusan a második helyezettre - a katolikus rádióra - száll. Csakhogy nem láttak garanciát arra, hogy a Klubrádiót engedné nyerné a Fidesz - magyarán, ha valaminek a megszűnése fenyeget, az nem a katolikus rádióé, hanem a Klubrádióé.

Nem díjazzák

A Klubrádió az új frekvenciával évi 40 millió forintot spórolhat meg, hiszen immár nem kereskedelmi, hanem közműsor-szolgáltató, vagyis a frekvenicaváltás után már nem kell díjat fizetnie. Ugyanakkor Gyuricza Péter szerint ennél nagyobb reklámbevételtől eshet el a Klubrádió a szigorúbb szabályok miatt, vagyis összességében rosszabbul járt, mintha maradt volna kereskedelmi sávon.

Klubrádió: minden szabályos volt

Szabályos, korrekt pályázaton nyertünk - nyilatkozta lapunknak az ORTT-döntéssel kapcsolatos kritikákra reagálva Arató András, a Klubrádió elnök-vezérigazgatója. Ha valahol történt törvénysértés, akkor az a 95,3-as frekvencia meghirdetésének elmulasztása volt, hiszen már tavaly novemberben meg kellett volna hirdetni a pályázatot. Erre máig nem került sor, a múlt év végén ugyanakkor meghirdették a 92,9-es frekvenciát. Mivel egy bizonytalan pályázatra nem lehet tervet alapozni, úgy ítéltük meg, hogy meg kell pályázunk a 92,9-es sávot.

Komoly pályázatot készítettünk el, ezt honorálta az ORTT azzal, hogy győztesnek hirdetett - hangsúlyozta a rádió elnöke. Ha időben meghirdetik a 95,3-asra vonatkozó pályázatot, akkor erre a frekvenciára már nem is pályáztak volna, de fordítva alighanem megtennék: tehát amennyiben a szerződéskötésig rendelkezésre álló 45 napon belül kiírják a pályázatot az eddig használt frekvenciájukra is, akkor valószínűleg megpályáznák (magyarán, ha vissza tudnák szerezni a 95,3-as frekvenciát, amire az engedélyük egyébként jövő februárban lejár, akkor a 92,9-es sávot "átadnák" a katolikusoknak, pontosabban a jogosultság ez esetben automatikusan a második helyezettre "szállna").

- Természetesen nem szólhat ugyanaz az adó egyszerre két frekvencián - tette hozzá kérdésünkre Arató András. Vagyis: ahogy átállnak az új frekvenciára, a 95,3-ason elhallgatnak. Arra a kérdésünkre, hogy az átállás megéri-e a Klubrádiónak, az elnök azt felelte: a folytonosság megtörése mindig hátránnyal jár, az átállás tehát nem jó számukra. A budapesti frekvenciadíj (amit az átállással megspórolhatnak) csak az éves költségvetésük 3 százalékát teszi ki, vagyis nem meghatározó nagyságrend, ezzel együtt, a közműsor-szolgáltatókra vonatkozó, szigorúbb szabályok miatt valamivel nehezebb lesz ugyanazt a bevételt elérniük, mint kereskedelmi szolgáltatóként.

Évek óta húzzák

A Budapestet és 30 km-es körzetét lefedő, Gellért-hegyre tervezett körzeti frekvenciára - amit korábban, műsorszolgáltatási jogosultságának lejártáig a Radio Deejay használhatott - immár évek óta pályáztatják, ám mindeddig sikertelenül. Három évvel ezelőtt a médiahatóság eredménytelennek nyilvánította a versenyt, majd a 2008-as frekvenciamoratórium miatt halasztódott a pályázat. Végül tavaly deemberben döntött az ORTT az új pályáztatásról - ráaásul úgy, hogy a már meglévő, de vételi lehetőségeiket javítani kívánó adókat is beengedték a versenybe, hogy a Magyar Katolikus Rádió is indulhasson.

'Magasabb értékek'

Ezt a nem titkolt célt tükrözte a pályázati felhívás is, amely szerint a cél "elsősorban a műsorszolgáltatási jogosultság vételkörzetében középhullámú jogosultsággal rendelkező műsorszolgáltatók vételi minőségének javítása, másodsorban a budapesti rádiós piac bővítése, színesítése, a körzeti közműsor-szolgáltatói rádiós műsorszolgáltatás minőségi jegyeinek javítása, magasabb értékek megjelenítésének előmozdítása".

Hatból egy

A 92,9-es sávra hat pályázat érkezett. Azt eddig is sejteni lehetett, hogy a verseny alapvetően az (országosan fogható, középhullámon sugárzó) Magyar Katolikus Rádió, illetve a (fél országot lefedő hálózattal rendelkező) Klubrádió között dőlhet el. (Pályázott még a Rádió1-el megegyező székhelyű Nature Tv, a Médiacom-Invest Hungary, az Entercorp, valamint a Televagyok Kft. is, de utóbbit kizárták a pályázatból).

Juventus után, szabadon

Az ORTT szerdai ülésén elnapolták az idén lejáró 11 mősorszolgáltatási jogosultság pályázati felhívásának véglegesítését.

A vételkörzet és a frekvencia mellett a frekvenciát jelenleg használó rádióadót tüntettük fel - az érvényes frekvenciakiosztás alapján:

Budapest 89,5 MHz - Juventus Rádió

Budapest 95,3 MHz - Klubrádió

Budapest 96,4 MHz - Roxy Rádió

Budapest 102,1 MHz - Sztár FM

Budapest 103,9 MHz - Rádió1

Debrecen 95,0 MHz - Rádió FM95

Miskolc 96,3 MHz - Juventus Rádió

Békés 94,4 MHz - Torony Rádió

Kazincbarcika 95,9 MHz - Juventus Rádió

Kecskemét 96,5 MHz - Gong Rádió

Ózd 99,5 MHz - Juventus Rádió

Jövőre negyvennyolc sáv szabadul fel

Figyelmet érdemel még a "2011-ben lejáró 48 műsorszolgáltatási jogosultság pályázatifelhívásának tervezete" napirendi pont is, amely alapján a helyi rádiók pályáztatnak. Az erről szóló döntést szintén a jövő hétre halasztották.

A vételkörzet és a frekvencia mellett a frekvenciát jelenleg használó rádióadót tüntettük fel - az érvényes frekvenciakiosztás alapján:

Ajka 88,8 MHz - Klubrádió

Baja 94,3 MHz - Alisca Rádió

Balatonfüred 91,8 MHz - Klubrádió

Cegléd 92,5 MHz - Rádió 88

Debrecen 92,3 MHz - Rádió 1

Derecske 94,7 MHz - Rádió Plusz

Dunaföldvár 106,5 MHz - Alisca Rádió

Eger 101,9 MHz - Rádió 1

Esztergom 92,5 MHz - Kék Duna Rádió

Esztergom 98,1 MHz - Klubrádió

Fonyód 101,3 MHz - Juventus Rádió

Göd 97,3 MHz - Abszolút Rádió

Gyöngyös 101,7 MHz - Diórádió

Hajdúböszörmény 98,9 MHz - Rádió Fun

Hatvan 87,9 MHz - Dió Rádió

Heves 93,7 MHz - Dió Rádió

Hódmezővásárhely 97,6 MHz - Rádió 7

Jászberény 97,7 MHz - Trió Rádió

Kalocsa 100,0 MHz - Korona Rádió

Kaposvár 99,9 MHz - Kapos Rádió

Keszthely 92,2 MHz - Klubrádió

Kiskunfélegyháza 91,1 MHz - Sirius Rádió

Kiskunmajsa 88,2 MHz - Rádió Majsa/Mária Rádió

Orosháza 88,6 MHz - Juventus Rádió

Orosháza 90,2 MHz - Rádió 1

Paks 107,5 MHz - Alisca Rádió

Pápa 92,7 MHz - Klubrádió

Salgótarján 100,4 MHz - Rádió Focus

Siófok 92,6 MHz - Juventus Rádió

Szeged 95,4 MHz - Rádió 88

Szeged 100,2 MHz - Rádió Plusz

Székesfehérvár 94,5 MHz - Fehérvár Rádió

Székesfehérvár 99,2 MHz - Vörösmarty Rádió

Szekszárd 91,1 MHz - Alisca Rádió

Szekszárd 105,1 MHz - Antritt Rádió

Szentendre 91,1 MHz - Rádió 6

Szentes 95,7 MHz - Rádió Plusz

Szentes 106,1 MHz - Rádió Szentes

Szolnok 90,4 MHz - Rádió 1

Szolnok 92,2 MHz - Aktív Rádió

Tapolca 101,8 MHz - Yo! Rádió

Tatabánya 96,7 MHz - Klubrádió

Tatabánya 97,8 MHz - Forrás Rádió

Tatabánya 107,0 MHz - Kék Duna Rádió

Tiszakécske 102,2 MHz - Aktív Rádió

Törökszentmiklós 96,4 MHz - Rádió Törökszentmiklós

Veszprém 90,6 MHz - Klubrádió

Veszprém 94,6 MHz - Rádió 1

Az ORTT következő ülésén a frekvenciakiosztás mellett több panasszal, beadvánnyal foglalkozik, ezek töbek között a Bumeráng (Neo FM), a Vasárnapi Újság (Kossuth Rádió) és a Joshi Bharat című műsorszámmal (TV2) egyes adásait érintik.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben