A háborút ellenzi a hangos püspöknő

Létrehozás: 2010. január 29., 12:06 Legutolsó módosítás: 2010. január 29., 12:07

Amikor sokan gúnyolták vagy csak a fejüket csóválták, hogy egy fiatal lány miért evangélikus lelkésznek áll, Margot Kässmann mindig a példaképe, Martin Luther King prédikációiból merített erőt. A tavaly októberben a Német Evangélikus Egyház élére megválasztott ötvenegy éves asszony változatlanul úgy érzi: King tiszteleleteshez hasonlóan vallásos meggyőződése, az igazságtalanság elleni elkötelezett küzdelme feljogosítja arra, hogy bármilyen kényes témában, akár Afganisztán ügyében is sarkos véleményt fogalmazzon meg. Még ha a kritika nem is tetszik a politikusoknak, akik szerint a bíráló jobban tenné, ha energiáit vallási kérdésekre fordítaná. Forrás: Népszabadság / Dési András

Egy autószerelő és egy egészségügyi dolgozó legkisebb gyermekeként Kässmann azzal „törte be az ablaküveget”, hogy karácsonyi-újévi prédikációiban alaposan leszedte a keresztvizet Németország afganisztáni szerepvállalásáról.

„Egy keresztény számára nincs igazságos háború. A háború béke helyett szenvedést és halált hoz” – hangoztatta Kässmann, akinek személyében először került nő a 25 millió német lutheránust és és reformátust tömörítő egyház élére.

A hannoveri tartományi püspöki posztot is betöltő teológus az első meghatározó német egyházi vezető, aki nyíltan bírálja a szövetségi köztársaság afganisztáni szerepvállalását. A szókimondó asszony érzékeny pontra tapintott rá.

A német politikusok többsége sokáig azt próbálta elhitetni a közvéleménnyel, hogy a Bundeswehrt kutakat fúrni, utakat és iskolákat építeni küldték a Hindukushoz. A múlt szeptemberi, sok civil áldozatot is követelő kunduzi légi csapás azonban véget vetett a mellébeszélésnek. Karl-Theodor zu Guttenberg védelmi miniszter elismerte: a több mint négyezer német katona háborús körülmények közepette szolgál, a Bundeswehr egységei részt vesznek a tálibok „célzott likvidálásában”.

A „hangos püspöknő” sosem kerülte ki a konfliktusokat. Nekiment a Vatikánnak is, amiért az szerinte rugalmatlan álláspontot képvisel az (AIDS elleni küzdelemben hasznos) óvszerhasználat ügyében. A négygyermekes anya elkötelezett híve a szélsőjobboldal és az „újbarna eszmék” elleni következetes fellépésnek. Öntudatos nőként felvállalja magánéleti problémáit, így azt, hogy milyen testi-lelki megpróbáltatást okozott neki a válása és a mellrákja. Gyakran szörnyű fájdalmak, kétségek kínozták, de sosem adta fel. Ahogy meggyilkolt példaképe sem.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben