A főbiztos nem kíván közvetíteni Budapest és Pozsony között

Létrehozás: 2009. szeptember 16., 15:57 Legutolsó módosítás: 2009. szeptember 16., 15:57

Budapest – Pozsony – Nem kíván közvetítő szerepet játszani Szlovákia és Magyarország kapcsolataiban Knut Vollebaek, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosa – jelentette ki Juraj Horváth, a szlovák parlament külügyi bizottságának elnöke azt követően, hogy a testület tagjai kedden Pozsonyban megbeszélést folytattak a főbiztossal. Forrás: MTI

A főbiztos nem kíván közvetíteni Budapest és Pozsony között

Knut Vollebaek Fotó: Bolla Zsuzsanna

Horváth beszámolója szerint Vollebaek a találkozón hangsúlyozta: ha azonban bármelyik fél is kéréssel fordul hozzá, szívesen ad tanácsot.

A biztos a szlovák bizottsági elnök szerint ugyanakkor megismételte korábbi álláspontját, miszerint a szlovák államnyelvtörvény nem ellentétes az európai jogrenddel, s aláhúzta, hogy egyértelművé kell tenni az egyes rendelkezések végrehajtását, mert a törvény alkalmazásánál problémák keletkezhetnek.

Vollebaek nem vitatta a törvénybe foglalt szankciókat, de kijelentette, hogy személyesen nem híve a kemény büntetéseknek, s a nyelvtörvény büntetései esetében is fontosnak tartja a körültekintést és a jóérzést. „A szankciók törvényességét azonban nem tagadta” – jegyezte meg Horváth.

Ami a főbiztos hivatala és a szlovák külügyminisztérium közti levélváltásokat illeti, amelyek egy részét Pozsony nyilvánosságra hozta, Vollebaek – a szlovák beszámoló szerint – azzal intézte el, hogy hivatali beosztása és tevékenysége is bizalmasnak tekinthető.

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) korábban bírálta a szlovák külügyi tárcát, hogy a nyelvtörvény kapcsán félrevezető módon először csak a főbiztosi álláspont egy részét közölte, elhallgatván a másik részben megfogalmazott kifogásokat és ajánlásokat. Csáky Pál, az MKP elnöke a parlamenti találkozó után újságíróknak nyilatkozva ismét síkraszállt amellett, hogy Pozsonynak az egész levelezést, az összes főbiztosi ajánlást nyilvánosságra kellene hoznia.

Az MKP elnöke úgy fogalmazott: elégedett a szerdai megbeszélés eredményével, különösen azzal, hogy a szlovák kormány kész figyelembe venni Vollebaek összes ajánlását.

„Nem tudom, hogy világosan látja-e a szlovák kormány, hogy mire kötelezte magát” – jelentette ki Csáky Pál. Hozzátette: az EBESZ főbiztosa több mint 15 konkrét ajánlást fogalmazott meg azzal, hogy ezeket meg kellene valósítani. Csáky az ajánlásokat nem konkretizálta, de szerinte ezek is azt bizonyítják, hogy a szlovák államnyelvtörvény egy rossz jogszabály. Az MKP elnöke szerint Vollebaek a szankciók megszüntetésének híve.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben