A csend és a modulok dicsérete – Templomtervezők kapták Az év belsőépítésze díjat

Létrehozás: 2009. március 20., 13:37 Legutolsó módosítás: 2009. március 20., 13:47

A sokatmondó csend győzedelmeskedett Az év belsőépítésze pályázaton. A szakmai zsűri a szentendrei evangélikus templom belsőépítészeti terveit tartotta legharmonikusabbnak. A díj alapítója a modulokon alapuló térformálást látja a jövő útjának. Forrás: Népszabadság / Szalai Anna

A csend néha nagyobbat szól a kiabálásnál. Időnként többet értünk meg a hallgatásból, mint a kimondott szavak bő áradásából. Korunk kaotikus hangzavarában, a túlordibálás kényszerében, a technikai eszközök válogatás nélküli alkalmazása idején kifejezetten jólesik a csend – magyarázta a zsűri döntését Finta József építész, a zsűri elnöke. – Korunk építészetének és belsőépítészetének, forma és téralkotó cselekedeteinek káoszában nagyon nehéz feladat megtalálni azt a csendet, amely egy templom lényege. A lélek és a hozzá tapadó formák, színek, részletek, bútorok, világítási effektusok harmóniája az, amely Kocsis Barnabás és Kocsis Gáspár szentendrei templomát az igen magas színvonalú pályázati mezőnyből kiemelte. Ezt az a nagyon is sokatmondó és összetett emberi és építészeti csendet díjazta a zsűri az elismerő cím odaítélésével.

„Minden magyarázat utólag gyártott ideológia lenne. Ösztönösen dolgoztunk – mondja Kocsis Barnabás és Kocsis Gáspár. – A szakrális tér számunkra mindig is a belső csend érvényesülésének helye, amelyet csak zavarnának a díszek és építészeti sallangok. Éppen ezért eszköztelenül próbáltuk megfogalmazni a mélységet. Nem állíthatjuk, hogy már az első bemutatáskor örömmel fogadta a terveket a gyülekezet minden tagja, de az elkészült mű ereje a kétkedőket is meggyőzte. Sőt másokat is odavonzott. A gyülekezet azóta sokasodott, a templom pedig közösségi térré lépett elő. Az istentiszteletek mellett koncerteket is rendeznek benne” – állítják a tervezők.

Az év belsőépítésze címet a Magyar Építész Kamara belsőépítészeti tagozata ítéli oda a kiemelkedő, különleges tervezői értékkel bíró belsőépítészeti munka tervezőjének. A tavaly kiírt pályázatra összesen 34 pályamű érkezett. A tervek között szálloda, templom, püspöki palota, iskolai könyvtár, egyetemi kiszolgáló- és mellékhelyiségek, uszoda, étterem és hotelvonat is megtalálható volt. Az immár tizenegyedik alkalommal odaítélt elsimerést az idén március 18-án a Laki Kereskedelmi Központban rendezett ünnepségen adták át.

„Egy ideológiától, politikától, vallástól, Lakiktól és minden mástól mentes díjat szerettünk volna alapítani, amely a szépség feltétlen dicséretéről szól. S egyúttal közvetíti azon meggyőződésünket, hogy a csúnya mindig rossz üzlet. A szépség nem feltétlenül drága, az esetleges pluszkiadások később bőven megtérülnek” – vallja Laki Péter, a díjat alapító Laki Zrt. elnök-vezérigazgatója, aki nem tagadja, tavaly fontolóra vették a tíz évvel ezelőtt útjára indított díj újraértelmezését.

A trendibbé alakítás késztetését végül legyőzte az állandóság, a kiszámíthatóság iránti vágy.

„Körülöttünk minden mozgásban van, a folyamatos változás korában megnyugtatóan hat minden állandóság – magyarázza a díjalapító, aki az aranyozott bronz emlékplakett mellett egymillió forintot is átadott a győzteseknek. – Sokan kérdezik tőlem, hogy meddig maradhat meg ez a díj, nem sodorja-e el a válság? A kérdés inkább az, hogy a belsőépítész szakmát mennyire tépázza meg a vihar. Csupán egy adalék: tavaly még 8600 új szállodai szoba építését tervezték, ám ennek háromnegyedénél meg sem kezdődött a munka. Ha nem épülnek szállodák, irodaházak, közművelődési intézmények, hol dolgoznak majd a belsőépítészek?” – teszi fel a kérdést Laki Péter, aki szerint az egyik lehetséges megoldás a specializálódás, így egy-egy épületfunkció mesteri alakítóivá válhatnának a belsőépítészek.

A másik út – különös tekintettel a válság kényszerítette takarékossági programokra – a többször is használható belsőépítészeti modulok tervezése lehetne, amelyek igény szerint variálhatóak lennének. Kiváló kapaszkodók lehetnének például az iskolafelújítási programokhoz, amelyekre nagy összeget áldoz az állam és az önkormányzatok is, ám a megvalósulás színvonala nem feltétlenül tükrözi ezt.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben