450 milliót spórolna a fogyatékosokon a Bajnai-kabinet

Létrehozás: 2009. szeptember 21., 19:41 Legutolsó módosítás: 2009. szeptember 21., 19:42

A közel 600 000, fogyatékossággal élő ember országos szervezeteinek támogatása hozzávetőlegesen 450 millió forinttal csökken éves szinten – olvasható a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének közleményében. A szervezet kételkedik abban, hogy a Korózs Lajos által ajánlott pályáztatási rendszer sikeres lesz. Forrás: MNO

A magyar kormány a napokban tette közzé Magyarország 2010. évi költségvetésének tervezetét, amely tartalmazza a fogyatékossággal élő embereket képviselő szervezetek működési támogatásait. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapja szerint a tárca költségvetése körülbelül 10 százalékot fog csökkenni, ami a becsült éves inflációt (5-6 százalék) figyelembe véve tulajdonképpen 4 százalékos csökkenés – áll a szervezet nyilatkozatában. Ehhez képest a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) éves támogatása 72 százalékkal, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének éves támogatása 50 százalékkal, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének (MVGYOSZ) éves támogatása pedig 75 százalékkal csökkenne – állítják az érdekvédők.

A közel 600 000, fogyatékossággal élő ember országos szervezeteinek támogatása hozzávetőlegesen 450 millió forinttal csökken éves szinten – olvasható a SINOSZ közleményében. A megvonásokról úgy döntöttek, hogy nem egyeztettek az érdekvédelmi szervezetekkel. A fogyatékos személyeket és jogaikat képviselő érdekvédelmi szervezeteknek rövid idő áll rendelkezésükre, hogy a költségvetési törvényt véleményezzék, tiltakozzanak, érveljenek – teszik hozzá.

Az elvett pénzösszeget pályáztatások útján pótolnák – állítja Korózs Lajos államtitkár. A SINOSZ fölteszi a kérdést: mi a garancia arra, hogy ezek a pályázati útra terelendő összegek biztosítják a folyamatosságot, az érdekvédelmi szervezetek fennmaradását, hatékony működését? A SINOSZ mint országos érdekvédelmi szervezet jelenleg rendszeresen 80 főt foglalkoztat a megyei szervezeteknél és a központi szervezetnél, a munkavállalók 55 százaléka hallássérült, azaz megváltozott munkaképességű. „Nekünk ez az Út a munkához” – áll a közleményben.

Biztos, hogy olcsóbb új munkahelyeket teremteni az elbocsátandó hallássérülteknek és a hallássérültekkel foglalkozó szakemberek, munkatársak részére, mint a jelenlegi munkahelyük megtartása? Biztos, hogy célravezetőbb a SINOSZ 13 ezer fős tagságától megvonni a programokat, a jogsegélyszolgálatot, a munkaerő-közvetítést, a tervezett önsegítő képzéseket, jogtudat-erősítő tréningeket és egyéb fejlesztéseket, a magyar társadalomtól a társadalmi tudatformálás lehetőségét (Siketek Világnapjai, SINOSZ roadshow, szakmai konferenciák), a folyamatos fejlődés lehetőségét a bizonytalan kimenetelű pályáztatási rendszer érdekében? – kérdezi az illetékesektől az érdekvédelmi szervezet.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben