350 millió forint EU támogatás kapnak az olvasáskultúra fejlesztésére

Létrehozás: 2010. február 01., 11:14 Legutolsó módosítás: 2010. február 01., 11:15

Web 2.0-ás eszközök, így többek között blogok, interentes üzenetküldő szolgáltatások, valamint képújságok bevezetését kezdheti el konzorciumi keretek között a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára, valamint a Tiszántúli Református Egyházkerület két könyvtára. A beruházás egyúttal lehetőséget teremt az olvasáskultúra színvonalának növelésére. Forrás: brandtrend.hu

Non-stop online kölcsönzéssel, interaktív portálok kialakításával, valamint komplex e-learning módszerek bevezetésével modernizálja szolgáltatásait a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára debreceni középiskolákkal, könyvtárakkal és szakmai partnerekkel együttműködve.

A 350 millió forint összegből megvalósuló projektek keretében fejlődik a könyvtárat használók digitális kompetenciája, javulnak a fogyatékkal élők könyvtárhasználati körülményei és tökéletesedik az Országos Dokumentum-ellátási Rendszer is. A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP 1.2.3) keretében multifunkciós munkállomások, automata kölcsönző pultok is kiépülnek, és a könyvtári szolgáltatások 24 órán keresztül elérhetőek lesznek. A 100 millió forint uniós támogatással megvalósuló projekt eredményeként bővülnek majd a fogyatékkal élők könyvtárhasználati lehetőségei is.

A konzorciumi formában történő infrastruktúraépítés alapozza meg a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP 3.2.4) támogatásával induló könyvtári informatikai fejlesztést alapozza meg. A Debreceni Egyetem könyvtára debreceni középiskolákkal, könyvtárakkal és országos szolgáltatásokat nyújtó intézményekkel együttműködve segíti a korszerű könyvtárhasználatot. A modernizáció keretében helyi képzési és tanulási szükségleteket figyelembe vevő, digitális kompetenciákat fejlesztő programok indulnak, valamint elkezdődik a tudományos, közismereti és digitális tartalmak interaktív, online terjesztése is. A könyvtár ezzel hozzájárul a középiskolai oktatás színvonalának emeléséhez és elősegíti, hogy a debreceni diákok továbbtanulási esélye növekedjen. A 250 millió forint uniós támogatással megvalósuló fejlesztésekkel lehetővé válik a partner középiskolák értékes gyűjteményének elektronikus katalogizálása is.

A pályázat lehetőséget teremt továbbá az Országos Dokumentum-ellátási Rendszer (ODR) kapacitásának növelésére, így az „e-látogatók" egyszerre böngészhetnek majd a különböző platformokon működő könyvtári adatbázisokban. A korszerű szolgáltatás a lehető legtöbb könyvtár csatlakozására ad lehetőséget.

„A könyvtárfejlesztési projektek eredményeként széleskörű társadalmi információs igényeket kielégítő tudás- és forrásközponttá válhat a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára, mely épülettől és nyitvartási időtől függetlenül Web. 2.0-ás eszközök használatával biztosítja majd szolgáltatásait." – hangsúlyozta Dr. Virágos Márta, a Debreceni Egyetem Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár főigazgatója.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben