„Másodrendű katolikusoknak érezzük magunkat”

Létrehozás: 2010. február 17., 10:23 Legutolsó módosítás: 2010. február 17., 10:24

Felsőőr – Bécs – Kiszorítva érzik magukat a templomból és a magyar nyelvű misézés megszűnésétől tartanak a felsőőri (Oberwart) magyar katolikusok – írta csütörtöki számában egy osztrák hetilap. Forrás: MNO, MTI

A NEWS című bulvármagazin helyszíni riportjában arról ír, hogy egyre növekvő feszültség van a felsőőri magyar egyháztagok és a város plébánosa között. Előbbiek elmondása szerint Erich Seifner atya néhány hónapja közölte velük, hogy nem tarthatnak többé magyar nyelvű misét a nagyobb egyházi ünnepeken. A magyar nemzetiségű hívők ezután levelet írtak Paul Iby kismartoni (Eisenstadt) püspöknek, de még nem kaptak választ.

A cikk szerint akkor kezdődtek a viták, amikor Erich Seifner atya 1992-ben az egyházközségbe került. Nem sokkal ezután ugyanis megszüntette a negyvenéves múltra visszatekintő magyar nyelvű misét a templomban, helyette az alagsori Mária-kápolnába helyezték át a magyar nemzetiségűek istentiszteletét. A plébános szerint túl kevesen látogatták a magyar misét, az érintettek szerint átlagosan 130-an jártak addig rendszeresen az istentiszteletre. „Másodrendű katolikusoknak érezzük magunkat” – mondta egyikük, Radics Éva a lapnak. „Mi nem akartuk ezt a vitát. Csak hitünket és kulturális örökségüket akarjuk megélni, és ehhez hozzátartozik, hogy magyarul ünnepeljük a misét” – jelentette ki. Többek között azt is nehezményezik a hívők, hogy megszűnt egy rendszeres összejövetel, a „Magyar Kávézó”, aminek évtizedekig a lelkészi hivatal adott otthont.

A lelkész nem nyilatkozott a lapnak, mindössze a parókia honlapján található közleményre hivatkozott. Ebben visszautasította a vádakat és kijelentette, hogy mindent megtett a magyar nyelvű hívekért.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben