„Citrom” asszonyok – megrázó visszaemlékezés a lágeréletről

Létrehozás: 2009. augusztus 25., 09:36 Legutolsó módosítás: 2009. augusztus 25., 09:36

Buchenwald elfeledett asszonyai címmel a lágeréletet, a kényszermunkára ítélt nők sorsát és történeteiket bemutató kiállítás nyílik kedden a békásmegyeri evangélikus templomban, a Mező utca 12. szám alatt. Forrás: MTI

Mint azt Breuer Katalin, a gyülekezet világi vezetője, a kiállítás társkurátora az MTI-nek elmondta, a németországi Buchenwald és Mittelbau-Dora Emlékhelyek alapítványa állította össze ezt a vándorkiállítást a Buchenwald altáboraként működött Münchmühle kényszermunkatáborba zsúfolt zsidó lányok és asszonyok, köztük lengyelek, franciák, ukránok, szerbek, magyarok okmányaiból, fényképeiből, tárgyaiból.

Ahogy a kurátor megjegyezte, olyan tárlatot láthat az érdeklődő, amely audiovizuális eszközök segítségével ismerteti meg a tábor és a fogva tartott nők történetét, a tárlókban pedig ott lesznek az asszonyok akkor viselt ruházatai, bakancsok, pokrócok és a gyár – ahol kényszermunkán voltak – egy-egy terméke.

A II. világháború idején, 1944-ben néhány hónap alatt több mint 400 ezer zsidót deportáltak Magyarországról. A lányokat, asszonyokat Auschwitzban a munkára való alkalmasság szerint kiválogatták. Mintegy ezer magyar nőt – más nemzetiségűkkel együtt – az allendorfi robbanóanyag-gyárakban dolgoztattak és Buchenwald altáborában, Münchmühle lágerben őriztek. A nők mérgező robbanóanyagokkal dolgoztak nap mint nap, arcuk, bőrük színe hamarosan olyan sárga lett a vegyszerektől, hogy a lakosság „citromnak” hívta őket.

A tábort a szövetséges csapatok 1945 áprilisában szabadították föl, kevesen élték túl a megpróbáltatásokat, de volt köztük egy magyar asszony, Fahídi Éva, aki Anima rerum (Dolgok lelke) címmel megírta visszaemlékezéseit. Fahídi Éva szeptember 20-án, az egyházközség összegyülekezési napján beszél majd buchenwaldi emlékeiről és könyvéről, amely két éve látott napvilágot.

A túlélő asszony emlékezését rögzítő videót folyamatosan vetítik majd a kiállításon, amely október 18-ig lesz látható.

A buchenwaldi anyagot Magyarországon elsőként a debreceni Déry Múzeumban állították ki tavaly, s a békásmegyeri gyülekezet lelkész vezetője, Donáth László írt előszót a kiállítás katalógusához. Ő szervezte meg, hogy a tárlat látható legyen a békásmegyeri evangélikus templomban is – tette hozzá Breuer Katalin társkurátor.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben