TIÉD – előadások és gyülekezeti programok a fenntarthatóság jegyében

Létrehozás: 2011. szeptember 15., 09:57 Legutolsó módosítás: 2011. szeptember 15., 10:00

Tradicionális és Innovatív Értékek Dialógusban (TIÉD) címmel hirdetett programsorozatot a fenntarthatóság jegyében a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa, melynek egyik állomása Szeged. Forrás: szegedma.hu / Varga Anna

TIÉD – előadások és gyülekezeti programok a fenntarthatóság jegyében

Fotó: Illés Tibor

„A lényeg, hogy úgy nem élhetünk tovább, ahogy jelenleg, és ez nemcsak tudományos, társadalmi vagy gazdasági szempontból érdekes, hanem teológiai, egyházi szempontból is. Úgy gondoljuk, hogy az embernek különleges felelőssége van a teremtésben való életben, és a teremtés megőrzésében” – magyarázta a TIÉD program vezetője, Bóna Zoltán.

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa egy KEOP-pályázat keretében valósítja meg a TIÉD programot, s ennek keretében Szegeden előadásokat, kerekasztal-beszélgetéseket, iskolai és egyházi, valamint gyülekezeti rendezvényeket szerveznek a hét végéig a fenntarthatóság témakörében. Olyan közös tanulásról van szó, amelyben az életvitel, életforma jó és rossz szemléletéről és gyakorlatáról lehet beszélgetni, s természetesen ezekből a szükséges tanulságot levonni.

„Rátok bízom a Földet, mondja a Teremtő az embernek, amiben nincsen változás, ez örökkévaló alapigazság. Viszont az ember olyan mértékig él vissza ezzel a helyzettel, illetve téveszti el a szerepét, hogy valamiféle megújult hangnak kell megjelennie. A világ kezdetét és végét az Istenre kell bízni, nem lehet sürgetni például azzal, hogy elfogy az energia vagy elszennyeződik a világ” – mondta el portálunknak a célkitűzésükkel kapcsolatban.

A program nevének a rövidítése, a TIÉD is azt sugallja, hogy mindenkinek megvan a helye és szerepe abban, hogy a fenntarthatóság mellett a teremtés rendje mellett vagy azzal szembe menjen.

Bóna Zoltán hangsúlyozta, nehéz megváltoztatni bárkit is, ezért fontos a motiváció. „Ha csak azt mondjuk, azért változtass, mert így illik vagy a propaganda így hangzik, az egy dolog, de szerintem ennél talán több az, hogy a teremtés rendje az, hogy éljünk, de ne sajátítsuk ki és ne használjuk el környezetünket” – fogalmazott.

Több mint tíz éve lelkész Szegeden Kereskényiné Nemes Lívia. A Szeged-Kálvin téri Református Egyházközség gyülekezetével kapcsolatban elmondta, fontosnak tartják a környezetvédelmet, ezért örömmel kapcsolódtak a programhoz, s adnak helyet rendezvényeknek. „Az gyerekek oktatásában már az óvodában a teremtéstörténet elmesélésekor is kiemelkedő rész, hogy ajándékba kaptunk ez a világot, és nem azért, mert kaphatunk helyette másikat, ha ezt elrontjuk. Természetesen a felnőtteknek is tanítjuk erre például hittantáborokban vagy gyülekezeti alkalmakkor” – fogalmazott. A lelkész szerint fontos, hogy a TIÉD programon keresztül az egész városnak meg tudják mutatni az egyházak ezen munkáját.

Béres Tamás, az Evangélikus Hittudományi Egyetem docense azt hangsúlyozta, a program összeállításánál nem egyszerűen azt a célt tűzték ki, hogy előadásokat szervezzenek, hanem a közösséget is szerették volna valamiféleképpen megélni, s ezt kifejezni. „Szegeden ennek a kifejezésnek a formája az, hogy vasárnap este, amikor vége lesz ennek a programsorozatnak, akkor harcsapaprikást fogunk elfogyasztani közösen” – tette hozzá. Béres Tamás példaként elmondta, hogy nehézséget is okozott ennek megszervezése, hiszen először mindenki hipermarketben akart halat és egyéb hozzávalót vásárolni a vacsorához, miközben az ő céljuk a helyi közösség támogatása. Ezután elkezdtek utánajárni, hol lehet helyiektől halat vásárolni. „Vagyis mintát kell mutatnunk. A fenntarthatóság és az arra való nevelés nem egyszerűen arról szól, hogy információt adunk át, hanem sokkal inkább az életmintákra való rásegítésről szól” – magyarázta a célokat Béres Tamás.

Szeged az első nagyváros, ahova elérkezett a program, s Bóna Zoltán szerint azért is különleges helyszín, mert egyetemi városról van szó, illetve számtalan középiskola is van, ahol előadásokat tartanak. „Az egész téma tudományos megközelítése nagyobb szerepet kaphat itt Szegeden, mint egy kisebb településen, de ez nem értékítélet természetesen” – hangsúlyozta.

 Nem véletlen az sem, hogy mostanra időzítették a programot. A szervező Ökumenikus Tanács éves naptárában Teremtésvédelem Heteként nyilvántartott időszakban, szeptember második felében és október első hétvégéjén nagyvárosokban, így Szeged után Pécsett, Sopronban, végül pedig Debrecenben várják az érdeklődőket a rendezvényre, melyen természettudósok, teológusok, pedagógusok, művészek, politikusok, valamint a helyi közélet képviselői tartanak előadásokat, szerveznek kerekasztal beszélgetéseket.

Szeptember 14-én, szerdán 18 órakor a Millenniumi Kávéházban „Ki törődik a környezetvédelemmel? Jobboldaliak? Baloldaliak? Keresztények?” címmel kerekasztal beszélgetést tartanak Juhász Gyula fideszes, Szentistványi István LMP-s önkormányzati képviselők, illetve a Piarista Gimnázium hittanára, Sipos Attila részvételével. A beszélgetést Gadó György Pál, a Magyar Rádió munkatársa vezeti.

A TIÉD részletes szegedi programja ITT olvasható.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben