Pokolba az ördöggel: a keresztény metál

— Felvéve: , , ,
Létrehozás: 2011. augusztus 19., 10:49 Legutolsó módosítás: 2011. augusztus 19., 10:50

A nyári fesztiválszezonban számos magyar és külföldi metálbanda lép fel Magyarországon. A legtöbb ilyen stílusú keresztény együttest meglepő módon éppen a keresztények támadták. Forrás: mindennapi.hu / Simon Péter

A keresztény vagy white metal a metálzene azon válfaja, ahol a zenészek hívők, és fontosnak tartják a kereszténység üzenetét eljuttatni a közönség felé. A keresztény metál kifejezés 1984-re keltezhető (a doom metal Trouble zenekarhoz köthetően), s létrejöttében a ’70-es évek gospel zenekarai, ún. Jézus muzsikái, valamint hippi romantikája a meghatározók. Önálló kiadókkal (a Pure Metal Records volt az első; R.E.X. Records, Intense Records), sajtótermékekkel rendelkeznek (1985-ös alapítású Heaven’s Metal Fanzine).

A white („fehér”) jelző a black metallal való oppozícióból származik (a Trouble-t kiadó Metal Blade marketingjelzőjeként), a black ugyanis jellemzően a lét „sötét oldal”-ával foglalkozik, s szimbólumkészletében előkelő helyen áll a keresztény sátán-kultusz (megannyi formája, elképzelése). Üzenő jellegéből fakadóan a szövegek dominálnak, semmint a zene.

Báránybőrbe bújt farkasok

A legsikeresebb, nevet szerző előadó a ’80-as években az amerikai glam rock Stryper zenekar volt (To Hell with the Devil – Pokolba az ördöggel című albumuk 1986-ban 2 millió példányban fogyott el, és Grammy-díjra is jelölték), akik Bibliákat osztogattak az előadásuk alatt. Érdekes módon őket (is) keresztény oldalról támadták, így a tv-evangelista, Jimmy Swaggart. Szerinte a keresztény metálosok báránybőrbe bújt farkasok, mint ahogy 1987-ben megjelent könyvének címével is kifejezte ( Religious Rock n’ Roll – A Wolf in Sheep's Clothing, azaz Vallásos Rock n’ Roll – Farkas a bárány bőrében).

A jelenleg futó keresztény érzelmű metál bandák közül a legnépszerűbbek: Extol, As I Lay Dying, a Norma Jane, Balance of Power, Jacobs Dream, vagy a P.O.D.. A metál műfaján belül a thrash alműfajban – amit a sebesség, a gyors, és komplex gitárriffek használata, az agresszív ének (sokszor üvöltés), technikás, az intenzív dobmunka, a duplalábgép sűrű használata, valamint a gyakori tempó és ritmusváltások, és a műfaj nevét is adó tört ritmusok gyakori alkalmazása jellemez – igen kedvelt a Seventh Angel. A death metal alműfajban – melynek szembetűnő stíluselemei a lehangolt gitárokon játszott, erősen betorzított, disszonáns gitárriffek és a mélyhangú hörgés hagyományos éneklés helyett – pedig sokan a Mortification-t bírják.

Furcsán hangzik, de keresztény black metal – azaz a metál egyik legextrémebb változata, melyben gyakori a keresztény világ megvetése – is létezik. A black metal zenei tradícióit hordozó keresztény érzelmű és szövegvilágú zenekar: a norvég Horde, vagy a svéd Admonish az északi pogány, sátáni szövegvilágú, gonoszkodó bandákkal szembehelyezkedve alkotta meg unblack metal sítlusát.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben