Bölcskei Gusztáv: a válságnak spirituális gyökerei vannak

Létrehozás: 2011. november 21., 10:49 Legutolsó módosítás: 2011. november 21., 10:50

Budapest - Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának lelkészi elnöke szerint a jelenlegi válságnak spirituális gyökerei vannak - az a bizalom és a hitelesség hiányából fakad -, ezért a krízisre adott válasznak is spirituális természetűnek kell lennie. Forrás: MTI

A református püspök a zsinat ülését megnyitó beszédében azt mondta: "a józan döntések meghozatala érdekében a mítoszokat, bálványokat le kell dönteni", mert "a nagy szavak, a megváltónak kikiáltott gondolatok" üres jelszavakká silányulhatnak - közölte a zsinat kommunikációs szolgálata csütörtökön az MTI-vel.
Bölcskei Gusztáv szerint a zsinatnak aktuális válaszokat kereső közösségnek kell lennie "ezekben a nehéz időkben". A püspök a közlemény szerint úgy fogalmazott: "csak akkor várhatjuk, hogy a világ megszabaduljon a bálványaitól, ha egyházként mi magunk is meg tudunk szabadulni a sajátjainktól".
Utalt arra, hogy az idén tisztújítás esedékes a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) élén, valamint bejelentette: megszületett a megállapodás az egyházi intézményekben dolgozók bérkompenzációjáról. Mint mondta, az összeg első részlete már megérkezett, és reményeik szerint a jövő évi bérkompenzáció összege is megjelenik az állami költségvetésben.
Bölcskei Gusztáv beszámolt arról, hogy szeptemberben 12 új református oktatási intézmény kezdte meg a munkát, 6 pedig új tagintézménnyel egészült ki, míg a szeretetszolgálat területén 73 új szolgálati ág indult az utóbbi időszakban. Kitért arra is, hogy a Debreceni Református Hittudományi Egyetem és a Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola intézményileg egyesült.
A püspök megemlítette a debreceni Wáli István Református Cigány Szakkollégium szeptemberi elindulását, továbbá szólt arról, hogy Balla Pétert a Károli Gáspár Református Egyetem rektorává nevezték ki.
Kitért a Generális Konvent nyári temesvári ülésére, ahol a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház elnöksége aláírta a nyilatkozatot a közösségüknek a Magyar Református Egyházhoz való csatlakozásáról. A püspök utalt a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház új elnökségének a beiktatására is.
Jelentésében Bölcskei Gusztáv, a zsinat lelkészi elnöke szólt a Református Törvényhozók Fórumának szeptemberi megalakulásáról, amellyel kapcsolatban reményének adott hangot, hogy "valóban kiegyensúlyozott és érdemi párbeszéd alakul ki a református honatyák és a református egyház között" - áll a közleményben.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben