Aláírták a magyar-dél-afrikai református megállapodást

Létrehozás: 2011. november 21., 10:48 Legutolsó módosítás: 2011. november 21., 10:48

Budapest - Aláírták a Dél-afrikai Holland Református Egyház (DRC) és a Magyarországi Református Egyház közötti megállapodást; a szerződést Kobus Gerber, a DRC elnöke, Bölcskei Gusztáv az MRE zsinatának lelkészi és Huszár Pál, az MRE zsinatának világi elnöke írta alá - közölte az MRE kommunikációs szolgálata pénteken az MTI-vel. Forrás: MTI

A csütörtökön és pénteken tartott zsinat keretében aláírt szerződésről Vad Zsigmond esperes, a zsinat külügyi bizottságának elnöke azt mondta: az egyezmény rögzíti a DRC és az MRE teljes úrasztali és szószéki közösségét, egymás egyháztagságának teljes, kölcsönös elismerését.
A két egyház kimondja a szolgálatra való felszentelés kölcsönös elismerését és a lelkészek kölcsönös meghívhatóságát. Az együttműködés kiterjed a lelkigondozói, a menekültek és kisebbségek közötti szolgálatra, valamint az együttes szolgálatra Malawiban.
Ezenkívül érvényes a közös missziói kezdeményezésekre, a teológiai képzésre és kutatásra, a gyülekezetek támogatására abban, hogy "missziói közösséggé váljanak", továbbá "az igazságosság munkálására, a társadalmi megbékélés és a gyógyító emlékezés elősegítésére".
A DRC elnöke hangsúlyozta: az MRE-ben és a DRC-ben közös, hogy "elnyomó rendszerek alatt szenvedtünk, és az, hogy együtt veszünk részt a református világcsalád építésében". A főtitkár felelevenítette, hogy egyháza 1986-ban teljes mértékben visszautasította az apartheid politikáját.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben