Vázlattól a képig - Idősebb Markó Károly rajzaiból nyílt kiállítás Esztergomban

Létrehozás: 2011. június 21., 10:27 Legutolsó módosítás: 2011. június 21., 10:28

Esztergom – 2011. június 18-án, szombaton a Magyar Nemzeti Galéria és a Keresztény Múzeum eddig példa nélküli szoros együttműködése révén megnyílt idősebb Markó Károly rajzainak és vázlatainak kiállítása. A budapesti országos múzeum májusban nyílt Markó tárlatához társuló bemutató 44 darab Simor János hercegprímás gyűjteményében található grafikát és 10 darab Budapesten őrzött vázlatlapot tartalmaz. Forrás: Magyar Kurír, Keresztény Múzeum

A művek olajfestményekhez készültek, melyek a világ számos pontjáról, múzeumokból, magángyűjteményekből összegyűjtve láthatók októberig a Nemzeti Galériában. A képeket Esztergomban színes reprodukciók idézik fel,  ezeket rajzokkal összevetve tanulmányozhatja a látogató Markó Károly sajátos alkotó módszerét.  Markó, mielőtt a festményeket kivitelezte, vázlatokon és tanulmányokon előre rögzítette az alakokat vagy a tájképi elemeket. Ezeket a rajzokat Markó többször is felhasználta, így a motívumok gyakran ismétlődnek.

A két tárlat összekapcsolását segíti a kiállításrendezés is. Amíg a Magyar Nemzeti Galéria kiállításán – a Keresztény Múzeumban is bemutatott – rajzok egy részét digitális technikával reprodukálják a festmények mellett, addig a Keresztény Múzeumban a grafikák mellett lévő fotóreprodukciók hívják elő emlékeinkből a Budapesten látott festményeket.

Megnyitó beszédében Szücs György a magyar tájképfestészet történetéről beszélt, majd Dragon Zoltán művészettörténész az 1878-ban ezer forintért megvásárolt két rajzmappa értékéről szólt. 

A kiállítás június 18-tól október 2-ig látogatható.

Esztergomi múzeumok éjszakája

Ezen az estén hatodik alkalommal tartották meg a helyi múzeumok közös rendezvényüket az esztergomi Múzeumok éjszakáját. 16 helyszín gazdag programkínálattal várta a látogatókat. Az egyházi intézmények közül a Keresztény Múzeum a Prímás Pince és a Bazilika tartott a szokásosnál hosszabban nyitva. Különleges tárlatvezetések, múzeumpedagógiai foglalkozások,  zenei programok fogadták az ezret meghalódó létszámban megjelent érdeklődőket.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben