Sziget: A fesztiválozók tanácsait várják egy muszlimokról szóló dokumentumfilm alkotói

Létrehozás: 2011. augusztus 12., 09:11 Legutolsó módosítás: 2011. augusztus 12., 09:12

Budapest – Októberben mutatják be a Magyarországon élő muszlimokról szóló, jelenleg Muszlim szemmel munkacímen futó dokumentumfilmet, amelyhez a Sziget fesztivál látogatóinak véleményét is kikérik a film készítői. Forrás: MTI

A Civil Sziget Muszlim szemmel elnevezésű sátrában a fesztiválozók véleményére, ismereteire kíváncsiak a film készítői. „A dokumentumfilmet már leforgattuk, jelenleg az utómunkálatok zajlanak. Itt a sátorban arra kérjük a látogatókat, hogy mondják el, ők mire kíváncsiak az itt élő muszlimokkal kapcsolatban" – mondta el az MTI-nek Erdős Melinda, a CampFilm Kft. munkatársa, aki szerint a sátor egy kísérlet is egyben.
A fesztiválozók ismereteit egy médiaszociológus által összeállított kérdőívvel mérik fel, ebből az is kiderül, milyen a hozzáállásuk a témához – emelte ki Erdős Melinda. Bár a tesztek alapos feldolgozását csak a Sziget utánra tervezik, az eddigi eredményekből kiderült, hogy nagyon kevés információval rendelkeznek a nem reprezentatív felmérés kitöltői. Híres muszlimokat főleg a terrorizmus témaköréből tudtak említeni, és megdöbbentő módon minden második fiatal összekeverte a zsidó és az iszlám vallást – tette hozzá a filmes szakember. „Ez nem a nyitottság hiánya, ez inkább ismeretek hiánya" – vélekedett.
Az Európai Integrációs Alap támogatásával készülő, Kis Anna rendezte 52 perces film a Budapesten élő muszlimok mindennapjait mutatja be, illetve azt, milyen nehézségekkel, elutasítással találkozik az, aki meg akarja tartani a vallása előírásait.
„Főként bevándorlókról forgattunk, akik az arab országokból érkeztek, arról, hogy miért Magyarországot választották, és milyen itt élni" – tette hozzá. Forgattak budapesti imaházakban és a muszlimok otthonaiban is. „A legtöbben nagyon nyitottan fogadtak minket, igaz voltak, akik aggódtak az előítéletek miatt" – fogalmazott Erdős Melinda, megemlítve, legtöbben attól tartottak, hogy a bevándorlási hivatal kevésbé tolerálja őket, ha kiderül róluk, hogy hithű muszlimok. A filmes úgy becsülte, Budapesten mindössze egy-kétezer fős muszlim közösség él, vidéken még kevesebb.
A filmet a wwww.muszlimszemmel.hu oldalon lehet majd megtekinteni, de több tévécsatorna is érdeklődött már a produkció iránt.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben