Szent Márton tiszteletére bocsátott ki alkalmi bélyeget a Magyar Posta

Létrehozás: 2011. november 14., 15:10 Legutolsó módosítás: 2011. november 17., 17:01

Szombathely – Európa egyik legközkedveltebb szentje, a savariai születésű Szent Márton püspök emléke előtt tisztelegve bocsátott ki alkalmi bélyeget a Magyar Posta pénteken, Márton napján. Forrás: MTI

Az ünnepélyes bélyegkibocsátás ceremóniáját Szombathelyen, a Szent Márton látogatóközpontban tartották, ahol Rajnai Attila, a Magyar Posta Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese végezte el az első ünnepélyes pecsételést, hivatalosan is forgalomba hozva a 300 ezer példányban készült, 160 forint névértékű alkalmi bélyeget.
A bélyeg középen püspöki díszben ábrázolja Szent Mártont, négy sarkában pedig a szent életének fontos mozzanatait láthatjuk: édesanyja megkeresztelését; azt a pillanatot, amikor – a legenda szerint – Galliában egy didergő koldusnak adja köpenye felét; a hangosan gágogó ludat, amely elárulta, amikor a császárt szolgáló katonatisztből lett szerzetes nem akarta vállalni a püspöki megbízást; valamint a szent Bibliát, hiszen egész életét az evangélium hirdetésének szentelte.
A bélyegkibocsátás ötletét Ágh Péter (Fidesz) országgyűlési képviselő kezdeményezésére karolta fel a Magyar Posta, terveit pedig Hajdú József művészfotóinak felhasználásával Domé Eszter grafikusművész készítette el, a nyomtatást a pénzjegynyomda végezte.
Az ünnepségen jelen volt Veres András szombathelyi megyés püspök is, aki az MTI-nek elmondta: Európában a leginkább tisztelt és kedvelt szentek egyike Szent Márton, aki egyben a Szombathelyi Egyházmegye védőszentje is, és akiről egész hetes rendezvénysorozattal emlékeznek meg.
Ennek jegyében tartják meg pénteken este a Márton-vesperást, majd ezt követően a szombathelyi székesegyháztól indulva, a Szent Márton-templomig haladva a lampionos felvonulást, végül megkoszorúzzák Szent Márton szobrát.
Az ünnepélyes bélyegkibocsátás helyszínén alkalmi postahivatal nyílt, ahol a részvevők megvásárolhatták és lebélyegeztethették az első bélyeget, valamint a szintén ez alkalomból készült borítékot is, amelyen a szombathelyi székesegyház látható.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben