Szent Gellért Fesztivál lesz Szegeden

Létrehozás: 2010. szeptember 15., 15:41 Legutolsó módosítás: 2010. szeptember 15., 15:42

Szeptember 19. és 26. között ismét megrendezésre kerül a szegedi Szent Gellért Fesztivál. A programsorozat egész Közép-Kelet-Európa számára fontos kulturális esemény, amely számos tehetséges fiatal művésznek lehetőséget ad a nyilvánosság előtti bemutatkozásra – hangsúlyozta a szeptember 14-i sajtótájékoztatón Robert Christian Bachmann, a fesztivál alapítója és művészeti igazgatója. Forrás: Magyar Kurír

Kiss-Rigó László püspök a sajtó képviselői számára elmondta, hogy az egyházmegye ezzel csatlakozik az októberben megrendezésre kerülő Katolikus Kultúra Napjai országos programsorozathoz. A számos művészeti találkozásnak helyt adó nemzetközi zenei fesztivált először 2008-ban rendezték meg a Szeged–Csanádi Egyházmegye támogatásával. Az esemény alapötlete az volt, hogy Szent Gellért – az egyházmegye alapító püspöke – ünnepének hetében a kultúra és a zene nyelvezetével emlékezzenek meg róla.

A Fesztivál alapítója és művészeti igazgatója Robert Christian Bachmann karmester, zeneszerző és zenekutató, aki 2007 óta a szegedi Gál Ferenc Hittudományi Főiskola Szent Gellért Zenetudományi és Etika Intézetének intézetvezetője és professzora. Yoon Kuk Lee első karnagy a salzburgi Mozarteum Zeneegyetem munkatársa, és 1992 óta a salzburgi Kamara Filharmonikus Zenekar vezetője. A harmadik Szent Gellért Fesztivál szervezői ismét változatos programot állítottak össze, mely egyszerre tartalmaz közkedvelt műsordarabokat és kortárs zeneműveket, köztük számos ősbemutatót is. A látogatók egy héten keresztül hallgathatják a Szegedi Dómban megrendezett koncerteket és hanginstallációkat.

A fesztivál 19-i megnyitóján Madai Zsuzsanna fuvolaművész és Balog Zsolt csembalista ad elő barokk szonátákat és fantáziákat; Robert Christian Bachmann és Madai Zsuzsanna megtartják az ULURU Invokáció IV. ősbemutatóját. Szeptember 20-án és 21-én este Lakatos György, Jeanne Christée és Elena Denisova mutatják be a „Szólóhegedű világát”. A salzburgi Stadler Quartett 22-én Joseph Haydn „A Megváltó hét szava a keresztfán” című művét mutatja be. Ezt követi a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Akadémia hét zeneszerző hallgatójának ugyanerre a műre írt hét tanulmányának bemutatója, melyek kimondottan az idei fesztiválra készültek. A koncert végén a fesztivál védnöke, Kiss-Rigó László szeged–csanádi megyéspüspök a hét hallgató egyikét az egyházmegye támogatásával alapított díjjal jutalmazza. Szeptember 23-án a Stadler Quartett, a koreai TIMF Ensemble (Korea) és néhány szólista Christopher Lee vezényletével előadja a „Megmozdul a Föld…” című Ensemble koncertet.

Szeptember 24-én és 25-én, két ünnepi koncert keretében a Szent Gellért Akadémia Zenekara R. C. Bachmann és Y. K. Lee vezényletével bemutatja a fesztivál idején tartott próbákon elhangzott műveket. Felcsendül többek között ősbemutatóként Yoon Kuk Lee Mozart „Vonósnégyes KV 516” című műve alapján készült átirata G-moll Sinfonia Concertante fúvós kvintettre és zenekarra; Beethoven 5. szimfóniája; valamint magyarországi ősbemutatóként Franz Schubert „Befejezetlen” szimfóniájának Benjamin-Gunnar Chors által befejezett négy tételes verziója. A fesztivál 26-án a kétrészes „A túloldal...” című kamarazenei koncerttel és az „anDANZAS” nevű duó performanszával zárul. A duó két tajga, Boros Zsófia – gitár – és Sabina Hasicka – sztepp tánc – a XX. század szórakoztató műveit adják elő egy matiné-előadás keretén belül. Végül a prágai Epoque String Quartet és Gabriela Pliskova (ének/quinton) adnak elő egy színes egyveleget klasszikus, jazz, cross-over (ötvözött stílusok) és népzenei művekből.

A fesztivált Jeanne Christée és Elena Denisova professzorok négy szemináriuma és két hegedű-mesterkurzusa teszi teljessé. A Dóm Altemplomában a fesztivál minden napján 10 és 18 óra között egy hanginstalláció kerül bemutatásra. Szeptember 19. és 25. között a koncertek 19.30-kor kezdődnek a Fogadalmi Templomban. A 26-i két koncertet, valamint a szemináriumokat és mesterkurzusokat a Hittudományi Főiskola Klebelsberg-termében rendezik meg. További információk a http://www.stgellertfestival.com/ honlapon találhatók.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben