Szent Efrém Férfikar: koncertek lemezbemutatóval

Létrehozás: 2010. április 05., 14:22 Legutolsó módosítás: 2010. április 05., 14:23

Budapest – Három koncertet is ad ezen a héten a főként a bizánci rítusú egyházzene megszólaltatására alakult Szent Efrém Férfikar; az együttes csütörtökön mutatja be Byzantine mosaics című új lemezét a fővárosi Petőfi téri Nagyboldogasszony székesegyházban. Forrás: MTI

A Szent Efrém Férfikar a lemezbemutató előtti napon, szerdán az Óbudai Szent Péter és Pál Főplébánia Templomban és az Óbudai Társaskörben lép fel, a Szentlélek hárfája elnevezésű sorozatban; a társaskörben Palya Beával közösen.

Bubnó Tamás, a kórus alapító vezetője az MTI-nek elmondta: a koncertnek azért van két helyszíne van, mert a szólisták olyan dalokat is hoznak a műsorba, amelyek nem valók templomba. Ahogy a márciusi esten Szabóki Tündével megszólalt egy Chopin-átirat bemutatója, úgy most is lesz premier: De Falla dalait Philipp György dolgozta át Palya Beának és az efrémeseknek.

A hangverseny templomi részében a húsvéti ünnepek magyar népi vallásos zenéje, nagy szláv mesterek húsvéti remekművei, valamint Bölcs Alfonz király középkori énekei hangzanak el. Ezt követi egy vidám, csevegős társasköri második félidő „sok finom zenével, a szünetben szerény étel-itallal". A kórus vezetője megjegyezte, hogy az ilyen fajta felosztás ötletét Orbán György zeneszerzőtől kölcsönözte, aki a Bakáts téren már kipróbálta.

Csütörtökön a Petőfi téri Nagyboldogasszony ortodox székesegyházban a Szent Efrém Férfikar lemezbemutatóján az öt nagy orosz klasszikus, Csajkovszkij, Csesznokov, Glinka, Muszorgszkij és Rahmanyinov remekművei hangzanak el. Az album címe – Byzantine mosaics – arra utal, hogy görög és bolgár, sőt kortárs magyar művek is elhangzanak, amelyeket a bizánci teológia és liturgia köt össze.

A felvétel érdekessége, hogy Glinka és Muszorgszkij is csupán egyetlen egyházzenei művet alkotott, ezeket rögzítették. Hrisztov bolgár Kodály-kortárs, a jelentősége is azonos, és lesznek kortárs művek, Bubnó Tamás, Philipp György és Zombola Péter kompozíciói.

A férfikarnak négy évvel ezelőtt jelent meg Byzantine spirit című albuma és – fűzte hozzá a karnagy – úgy látták, itt az ideje, hogy az elmúlt évek koncertjein elhangzott legszebb műveket is rögzítse a férfikar.

Vasárnap délelőtt a szigetszentmiklósi Árpád-házi Szent Piroska templomban (bizánci elnevezéssel Szent Eiréné) a kórusvezető fia, Bubnó Lőrinc, a Zeneakadémia egyházzene tanszéke növendékének diplomakoncertjére kerül sor. Vezényletével a férfikar szláv és magyar nyelvű részleteket ad elő Aranyszájú Szent János liturgiájából, közreműködik a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyházzene tanszakának kórusa.

Mivel a szigetszentmiklósi római katolikusok új templomot építettek, a kitűnő akusztikájú kisebb Árpád-házi Szent Piroska templom a görög katolikus egyházhoz került. Bubnó Tamás elmondta: mivel Szent Miklós a keleti egyház védőszentje, a templom nagyon alkalmas lenne egyházzenei centrumnak.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben