Szamosi Szabolcs pécsi orgonaművész Bulgáriában koncertezik

Létrehozás: 2010. január 07., 10:51 Legutolsó módosítás: 2010. január 07., 10:52

Szófia – Szamosi Szabolcs – akit sokan az egyházi zenei élet megújítójának tartanak – a pécsi dóm orgonistája két koncertet ad Bulgáriában, Pazardzsikban és Szófiában a Pécs 2010 – Európa Kulturális Fővárosa program keretében. Az orgona különleges hangszernek számít Bulgáriában, mert az ortodox templomokban csak énekhang van, hangszeres zene nincs. Forrás: MTI

A pécsi dóm 38 éves orgonistájának műsorán többek között Bach, Vivaldi, Bartók és Kodály művei szerepelnek majd - mondta Neli Dimova, a koncerteket szervező Szófiai Magyar Kulturális Intézet munkatársa. Pazardzsikban, Plovdivban és környékén sok katolikus vallású ember él, templomaikban van orgona, de most a városi koncertterem híres orgonáján, egy 1903-ban a felső-sziléziai Jägerndorfban épített hangszeren fog játszani Szamosi Szabolcs.

Vasárnap Szófiában, a Bulgária Hangversenyteremben ad újévi koncertet a művész, ahol programját bővíti Liszt Ferenc, Gárdonyi Zsolt és egy XVII. századi ismeretlen szerző műveivel és saját kompozíciójával. Segítőtársa lesz Velin Iliev, a Szófiai Filharmonikusok zongoristája, orgonistája, aki Csehországban szerzett orgonaművészi diplomát.

Szamosi Szabolcs 1994-ben a Pécsi Tudományegyetemen matematika-ének tanári diplomát szerzett, majd Grazban orgonaművészi és egyházzenei szakon végzett az osztrák város Zeneművészeti Egyetemén. 1994 óta a pécsi bazilika orgonistája és zenei vezetője. Az ő nevéhez fűződik többek között a 2007-ben elindított Egyházzenei Fesztivál.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben