Somogyi Győző vallásos képei is láthatóak

Létrehozás: 2009. szeptember 22., 09:48 Legutolsó módosítás: 2009. szeptember 22., 09:48

2009. szeptember 26-ig tekinthető meg Somogyi Győző Munkácsy Mihály-díjas festő- és grafikusművész grafikai kiállítása a Forrás Galériában. Somogyi Győző nevét sokan a Magyar hősök arcképcsarnokához kötik. A történelmi hősök megformálásának újszerűsége a jelen kiállítás képeinek is sajátja. Hősiesség és esendőség egyaránt megjelenik a „magányos harcos” grafikáin. Forrás: napvilag.net

Somogyi Győző a kortárs magyar képzőművészet egyik legnagyobb és legjelentősebb alakja. Tehetségét és újító törekvéseit számos díjjal jutalmazták már, de mindezek szükségességét és erejét akkor látja a műkedvelő kiállítás-látogató, ha szembekerül Somogyi Győző alkotásaival. Művei témáját a magyar történelemből, a vallásból és a hétköznapi életből meríti. Ezeket a témákat öleli fel a Forrás Galériában 2009. szeptember 26-ig megtekinthető kiállítás is.

A Munkácsy Mihály- és Mednyánszky László-díjas művész grafikáinak egy jelentős részét képezik a történelmi sorsfordulók megörökítései, újraértelmezései, az események személyessé tétele. 1514-ről az iskolában tanultak alapján szinte mindenkinek Dózsa György jut eszébe. Somogyi Győző az 1514. című képén azonban nem a sztereotípiát követi. A karóba húzott ember képe ábrázolja ugyan Dózsa Györgyöt, de nem csak őt. Mindenkit, aki Dózsa György mellett harcolt, mindenkit, aki szenvedett. 1848. szintén tananyag az iskolában, így sokan tudnának róla beszélni: Pilvax-kör, Petőfi Sándor, Nemzeti dal, Kossuth Lajos stb. Somogyi Győző Petőfi Sándorról készült képe azonban nem egyezik a tanultak alapján felidézhető képpel. A fej és a kéz megnagyobbítása groteszk hatást kelt, ami eltér a közhelyszerű, mindennapi ábrázolásoktól.

Somogyi Győző kiállított grafikáinak egy másik részét a vallásos tárgyú képek adják. Pl.: Jézus bevonulása Jeruzsálembe, Jézus színeváltozása, Jézust elfogják, Kereszt. A festőművész egyedi és egyben hiteles megközelítései által a Bibliából ismert képek hétköznapi, egy falu életéből vett képnek tűnhetnek.

Harmadik központi téma a kiállításon a tájábrázolás. Ezen képek közül határozott színeivel kiemelkedik a Perissza öböl, a Hullámok és a Hegyoldal a bükkben. A fekete-fehér grafikákon is meghatározó elemek a kéz az erek, de a színes képeken az erek még hangsúlyosabban kirajzolódnak. A Hegy Hallstattban című képen a hegy mint egy kéz , a Perissza öböl című képen pedig mint egy érhálózat jelenik meg.

A kiállítást szeptember 10-én Szomjas György filmrendező nyitotta meg, aki Somogyi Győzőt olyan magyar hősnek tartja, aki "szegény legényként egyedül száll fel a lóra, egyedül vívja meg a harcát. A kortárs magyar képzőművészet gyökértelenségével szembeszállva megpróbálja felfedezni a gyökereket." Somogyi Győző kiállítása 2009. szeptember 26-ig tekinthető meg a Forrás Galériában.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben