Simon Wiesenthal-díjak, kiállítások, Élet Menete a holokauszt magyarországi emléknapján

Létrehozás: 2010. április 21., 10:27 Legutolsó módosítás: 2010. április 21., 10:28

Simon Wiesenthal-díjakat adnak át és képzőművészeti kiállítást nyitnak meg a budapesti Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban április 16-án, a holokauszt magyarországi emléknapja alkalmából; április 18-án pedig a hagyományos Élet Menete felvonulást tartják a fővárosban. Forrás: kultura.hu

Április 16-án – a magyarországi zsidóság gettókba zárásának 66. évfordulóján – a Simon Wiesenthal-díjak átadásán Székely Gábor, a díjat odaítélő, a Holokauszt Emlékközpontot is fenntartó közalapítvány kuratóriumának elnöke méltatja majd a kitüntetetteket, és Iványi Gábor lelkész, a Wesley János Lelkészképző Főiskola rektora mond emlékbeszédet.   

A Holocaust közalapítvány 2008 óta nyújt át elismerést azoknak, akik önkéntes munkájukkal elősegítették a magyarországi holokauszt emlékének megőrzését. A díjjal a közalapítvány elismeri azoknak a társadalmi segítőknek, túlélőknek és leszármazottaiknak az önzetlen munkáját és támogatását, akiknek részük volt és van a holokauszt forrásainak, feldolgozásainak, emlékeinek összegyűjtésében, bemutatásában.   

A közalapítvány kuratóriuma az elismerést a holokausztot túlélő Simon Wiesenthalról nevezte el, aki hatvan évig, 2005-ben bekövetkezett haláláig azt tekintette hivatásának, hogy a bujkáló nácikat felkutassák és bíróság elé állítsák.   

A díjátadáson a 125 éve született Weiner Leó zeneszerző Fisz-moll vonósnégyesét adják elő a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói, majd megnyitják a Weiner Leó életét és műveit bemutató kamarakiállítást.  

Szintén április 16-án nyílik meg a Késői hazatérés című képzőművészeti kiállítás. A tárlat válogatást nyújt a két világháború között zsidó származásuk miatt külföldre menekült festőművészek, Bán Kiss Edit, Mészöly Munkás Béla, Wittmann Zsigmond alkotásaiból. Az eseményen az egybegyűlteket René Roudaut, Franciaország budapesti nagykövete köszönti, nyitóbeszédet pedig Sándor Iván Kossuth-díjas író mond.   

A holokauszt magyarországi emléknapjához kapcsolódóan április 18-án az Élet Menetét tartják az Élet Menete Alapítvány, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), a Miniszterelnöki Hivatal, Budapest Főváros Polgármesteri Hivatala, civil szervezetek, zsidó és nem zsidó ifjúsági szervezetek szervezésében.

Ennek keretében fáklyás felvonulással emlékeznek az áldozatokra, zsidó és roma emberekre, másságukért üldözöttekre, ellenállókra és azokra is, akik mentették az üldözötteket. A megemlékezés az Újpesti rakpart 11. előtt kezdődik, majd a hagyományoknak megfelelően fáklyákkal vonulnak a Duna-parton a vizafogói mártíremlékműig; ott azokra az emberekre emlékeznek, akiket 1944-1945 telén a nyilasok meggyilkoltak.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben