Sík Sándor virtuális emlékszoba

Létrehozás: 2009. február 26., 11:00 Legutolsó módosítás: 2009. február 26., 11:01

Budapest - A Magyar Piarista Rendtartomány központi levéltára közzétette az interneten Sík Sándor összegyűjtött verseinek teljes változatát, jelentősen bővített formában, a költő saját verseihez fűzött megjegyzéseivel. Forrás: Magyar Kurír

Sík Sándor virtuális emlékszoba

Sík Sándor

Sík Sándor Összegyűjtött versei 1976-ben jelentek meg Jelenits István szerkesztésében. A gyűjtemény alapja az Összes versek 1941. évi kiadása volt, melyet a szerkesztő két újabb kötet (1945, 1947) verseivel egészített ki, az 1946-tól keletkezett verseket pedig eredeti, a költő életében készült, gépelt kéziratuk alapján közölte. A korábbi kötetekhez képest azonban kimaradt 64 olyan vers, amelyet az akkori kommunista hatalom cenzúrája politikai okokból törölt – ilyenek voltak például a cserkészettel kapcsolatos versek –, vagy a szerkesztő gyöngébbnek ítélt. Az 1946 után írt versek közül 19 politikai okokból egyáltalán nem kerülhetett be a szerző utolsó, a diktatúra éveiben megjelent versesköteteibe (1959, 1963). A hiányzó versek, néhány kivétellel, nem kerültek be sem az 1990 óta kiadott gyűjteményes Sík Sándor-kötetekbe, sem az Összegyűjtött versek digitális változatába.

Ezért készítette el Koltai András levéltáros, a Magyar Piarista Rendtartomány központi levéltárában található Sík Sándor-gyűjtemény kezelője az Összegyűjtött verseknek a kihagyott darabokkal kiegészített digitális változatát. Az interneten is olvasható versgyűjtemény tartalmazza az Összes versek (1941), a Győzöd-e még (1946), és a Tizenkét csillagú korona (1947) verseskötetek, az Őszi fecske című szerzői kéziratos gyűjtemény, valamint a Keresztút teljes anyagát – olvasható a Piarista Rend magyarországi rendtartományának honlapján.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben