Roma hiedelmekkel és hitvilággal foglalkoznak Pécsen

Létrehozás: 2009. június 05., 14:40 Legutolsó módosítás: 2009. június 05., 14:42

Pécs 0 A június 5-ig tartó rendezvény a Vallási kultúra évéhez kapcsolódó programsorozat keretében a cigányság vallási hagyományait, babonáit mutatja be. Forrás: kultura.hu

A többségi társadalom tagjai a roma kultúrából általában és felszínesen a cigány zenét, táncot, néhány ételt és egynémely korábbi cigány mesterséget ismernek - ám nem ismerik azokat a vallási hagyományokat, babonákat, amik a cigányság mindennapjaiban jelentős szerepet játszanak, azokat jelentősen befolyásolják.  Így a roma kultúra számukra valóban egy idegen és érthetetlen, megfoghatatlan kultúrkör. A Színes napok 2009 szervezői így mindenképp szükségesnek tartják a roma kultúra vallási hagyományainak, babonáinak bemutatását kellő nyilvánosság előtt.

A rendezvény keretében nyílt meg a Nyílt Társadalom Intézet (OSI) és a Nyílt Társadalom Archívum fotópályázatának díjnyertes alkotásait bemutató Chacipe (Valóság igazság) című kiállítás a Pécsi Média Központban. A tárlat június 18-ig látogatható. 

A programban egyebek mellett szerepel még koncert, vetítések és felolvasóest. A Színes napok egyik kiemelt eseménye a június 5-ei, Kolping Házban megrendezendő, a romákkal rendszeresen találkozó intézmények munkatársainak szóló konferencia.  

A Színes napok eseményeiről bővebben itt lehet tájékozódni.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben