Portrékötet jelent meg keresztény közéleti személyiségekről

Létrehozás: 2011. október 14., 11:04 Legutolsó módosítás: 2011. október 14., 11:05

Budapest – Keresztény közéleti személyiségek a XX. században címmel jelent meg portrékötet. A könyv, amelyet csütörtökön mutattak be a fővárosban, 27 különböző sorsot mutat be az olvasóknak. Forrás: MTI

Harrach Péter, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség elnöke a könyv előszavában úgy fogalmazott: huszonhét nagy egyéniség portréját tartalmazza a kötet, a benne szereplők között voltak akik az egyházi közösségben, mások a politika színpadán, vagy a kettő találkozásában tevékenykedtek.
„Az elénk táruló kép színes és változatos. A jellemek különbözőségét látva joggal kérdezzük, mi a közös a lánglelkű Prohászkában, a hűséges Ravasz Lászlóban, vagy következetes Mindszentyben. A válasz egyszerű, keresztényként élték az életüket, szemlélték a világot, (...) tetteiket a hitből fakadó társadalmi felelősség motiválta" – fogalmazott a kereszténydemokrata politikus, aki hozzátette: mindannyian keresztény közéleti személyiségek voltak. Nem csupán önmagukért, vagy szűkebb családjukért éltek, hanem a nagyobb közösségért, egyházukért, nemzetükért is.
Olyan korban éltek, amikor elkötelezettségüket nemcsak alkotó tevékenységükkel, hanem kitartó hűségükkel is bizonyítani kellett. Miközben egyházépítő és társadalomszervező munkájukat végezték, el kellett viselniük a hatalom támadásait – emelte ki az MKDSZ elnöke. Hangsúlyozta: példaképpé váltak azok számára, akik a mai Magyarországon igyekeznek megélni ugyanazt a felelősséget.
A Kairosz Kiadó gondozásában megjelent kötet, amely Földesi Margit és Szerencsés Károly szerkesztésében jelent meg, többek között Apor Vilmos, Barankovics István, Esterházy János, Márton Áron, Klebelsberg Kunó, Mindszenty József, Prohászka Ottokár és Salkaházy Sára életútját mutatja be.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben