Pénteken kezdődött a XXXI. Budapesti Tavaszi Fesztivál

Létrehozás: 2011. március 21., 11:41 Legutolsó módosítás: 2011. március 21., 11:42

Budapest – Pénteken kezdődött a Budapesti Tavaszi Fesztivál; a 17 nap alatt 97 koncertet, színházi előadást, kiállítást, táncprodukciót és egyéb programot felvonultató rendezvénysorozatot idén Magyarország EU-elnöksége és Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója jegyében rendezik meg. Forrás: MTI

A fesztivál nyitónapján tartották a Thália Színházban Fekete Gyula Excelsior! című új operájának ősbemutatóját; a Liszt Ferenc magánéletének egy különösen feszült és válságos időszakát feldolgozó zenedráma a BTF felkérésére született. A nagy zeneszerző-zongoristát több koncert is megidézi: a Budapesti Fesztiválzenekar estjén Liszt A-dúr versenyművét Ewa Kupiec szólaltatja meg, míg a debreceni Csokonai Színház a nagy Liszt-oratóriumok közül a Krisztust mutatja be szcenírozott változatban a Művészetek Palotájában. A Liszt Emlékmúzeumban Liszt és Budapest címmel nyílik tárlat, a Kogart Házban pedig kamaraesteket rendeznek, amelyeken különlegességek csendülnek fel. Bátori Éva dalestjén például a Liszt-dalok mellett Petrovics Emil új ciklusa is elhangzik.

Magyarország soros európai uniós elnökségének jegyében országhatárokon átívelő koprodukciók is helyet kaptak a BTF programjában. A lett származású, Belgiumban élő sztárcsellista, Mischa Maisky a Prágai Kamarazenekarral ad koncertet, a német-japán zongoraművész, Alice Sara Ott a Fischer Ádám által vezényelt Wiener Symphonikerrel lép fel, de az Európai Unió Ifjúsági Zenekarát is vendégül látja a fesztivál. A BTF megemlékezik Bartók Béla születésének 130. évfordulójáról is: a zeneszerző március 25-i születésnapján a Nemzeti Filharmonikus Zenekar hagyományos koncertjén Bartók I. nagyzenekari szvitje hangzik el. A tavaszi fesztiválon fellép többek között Philippe Jaroussky, Jennifer Larmore, Juan Pons, Zubin Mehta és az Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino, Max Raabe és a Palast Orchester, Pepe Romero, az Antonio Gades Társulat, a Magyar Állami Népi Együttes és a Schauspielhaus Graz társulata. A fesztivált kísérő Fringe Fesztivál, amely 2010-ben Pécsett vendégeskedett, idén visszatér Budapestre, hogy a belvárosban nyújtson bemutatkozási lehetőséget az ifjú tehetségeknek.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben