Pécsi zsidó napok lesznek a hétvégén

— Felvéve: , , ,
Létrehozás: 2010. október 15., 11:26 Legutolsó módosítás: 2010. október 15., 11:29

A zsidó kultúrából ad ízelítőt péntektől három napon át Pécsett a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike), az érdeklődők egyebek mellett építészeti, helyismereti, zenei és vallási programokon vehetnek részt. Forrás: MTI

A pénteki programok között lesz történelmi séta, amely Zsolnay Vilmosnak, a ma is világhírű pécsi porcelángyár egykori vezetőjének állít emléket. Emellett világzenei koncertet is tartanak a Los Bilbilicos és a Cabaret Medrano részvételével a Művészetek és Irodalom Házában. A pécsi zsinagógában istentisztelettel és orgonabemutató koncerttel várják az érdeklődőket az Angster gyár különleges hangszerén, emellett rövid előadás hallható a gyár történetéről Hajdók Judit orgonaművész, orgonakutató előadásában – közölte a Pécs2010 sajtóirodája az MTI-vel.

Szombaton délelőtt tíztől a pécsi zsinagóga történetével ismerkedhetnek az érdeklődők vagy művészettörténeti sétát tehetnek a pécsi bauhäuslerek és a modernista pécsi építészet remekművei nyomában. Este hattól élőzenés, borozgatós felolvasóestet tart Horváth Viktor és Szántó T. Gábor a Művészetek és Irodalom Házában, nyolckor pedig Gerendás Péter mutatja be új lemezét a Pécsi Est Caféban.

Vasárnap délelőtt tíztől Biblia, tudomány és művészet címmel tartanak előadásokat, beszélgetéseket a Pécsi Zsidó Hitközség dísztermében mások mellett Fritz Zsuzsanna, Schweitzer Gábor, Nagy András és Várkonyi György részvételével. Délután kettőtől Sólet, ékes égi szikra címmel a zsidó konyha remekei és pécsi kóser borok mutatkoznak be a zsinagóga kertjében, négy órától pedig Stark András pszichiáter előadása hallható.

A Pécsi Zsidó Napokat a Mazsike mellett a Pécsi Zsidó Hitközség és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége szervezésében tartják.

A több mint húszéves múltra visszatekintő Mazsike vidéken is rendez tematikus programokat. „Olyan helyszíneket választunk, ahol mély gyökerei vannak a zsidó kultúrának vagy akár ma is virágzó hitközségek működnek. Pécs ezért és az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) év miatt is adta magát, mint helyszín" – idézi a közlemény Deák Andreát, a Mazsike ügyvezetőjét.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben