Passiójátékok kezdődtek a budaörsi Kőhegyen

— Felvéve: , ,
Létrehozás: 2009. június 02., 11:13 Legutolsó módosítás: 2009. június 02., 11:17

Budaörs egyik nevezetessége a nagy hagyományokra visszatekintő Budaörsi Passió Játékok, amelyet amatőr és hivatásos színészek, valamint több mint kétszáz statiszta közreműködésével június első két hetében láthat ismét a nagyközönség a központtól alig egy kilométerre magasodó Kőhegyen. A darab háromévente elevenedik meg, német és magyar nyelven. Forrás: Népszabadság, budaors.hu

A Budaörsi Passiót 1933-ban mutatták be először, Bató Géza tanító és Aubermann Miklós plébános tervei és forgatókönyve alapján. A két világháború között olyan híressé vált az előadás, hogy messze földről is sokan vándoroltak ide, hogy láthassák a művet a kőhegyi, csodálatos természeti környezetben.

Az előadás megszületése a helyi összefogás nagyszerű példája volt: az itt élők közadakozásból gyűjtötték össze a szükséges 32 ezer pengőt, s minden díszletet, kelléket, jelmezt, de még a színpadot és a nézőteret is helyben, saját kezűleg készítettek el. Az igazán meghökkentő mégsem ez volt, hanem hogy magát a darabot is amatőrök adták elő: azok az egyszerű gyümölcstermesztő falusiak és gyermekeik, akik akkoriban Budaörsön éltek.

1996 óta idén ötödik alkalommal mutatják be az önkormányzat támogatásával a darabot, amelyet miután Bató András, a szerző unokája otthon megtalálta, az eredeti szövegkönyv alapján tudnak színre vinni.

A Budaörsi Passió továbbra is a helyi összefogás példája. Az önkormányzat, a német nemzetiségi önkormányzat, a passió hagyományának ápolására létrejött egyesület, valamint megannyi önkéntes és hivatásos közreműködő segítségével valósult meg ebben az évben is. Az előadásnak továbbra is meghatározó részesei az amatőrök, a Budaörsön élő gyerekek és felnőttek, valamint a helyi zenei élet szinte valamennyi szereplője.

A német nyelvű előadásokat 2009. június 1-én, 6-án és 13-án tartják, a magyar nyelvűeket pedig a következő napokon: 2009. június 2.,5.,7.,9.,10.,12.,14. A kezdési időpont valamennyi előadás esetében 20.45. A magyar nyelvű előadást Dér András, a németet Frigyesi András rendezte.

Idén a szervezők egy meglepetést is tartogatnak a vendégeknek. A korabeli fotók alapján rekonstruálták az eredeti díszleteket, így az idei előadás minden eddiginél jobban hasonlít majd az egykori Passió Játékokra.

Budaörs Város Önkormányzata évtizedek óta kiemelkedő támogatást nyújt az egyházaknak, egyházhoz kötődő civilszervezeteknek. Nemcsak a Passiót, hanem az orgona-felújítástól kezdve a ministránsruháig a legkülönbözőbb egyházi célokat támogatja.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben