Pannonhalma: augusztus 26-án kezdődik a VIII. Arcus Temporum Fesztivál

Létrehozás: 2011. augusztus 26., 10:44 Legutolsó módosítás: 2011. augusztus 26., 10:44

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Pannonhalmi Apátságban az Arcus Temporum zenei fesztivált. A rendezvény célja kezdettől fogva, hogy a zenetörténet régi és új alkotásait időben összekösse, egymás mellé állítsa a régit és az újat. Forrás: Magyar Kurír

Szavak nélkül – ez a nyolcadik, augusztus 26. és 28. között zajló Arcus Temporum mottója. Varga Mátyás fesztiváligazgató kiemelte: igyekeznek olyasmit nyújtani, amit megszoktak a látogatók, de valami mást is, ami kihívást jelent.

Kiindulópontot Helmut Oehring zenéje jelent: olyan kortárs zeneszerzőt hívtak meg, aki siket szülők gyermekeként „anyanyelvként” sajátította el ezt a nagyon másfajta kommunikációt. Oehring klasszikus társa Beethoven lesz, aki már nagyon fiatalon szembesül azzal az erővel, amely kiszólítja a hallók világából, s bár életét és egész kreativitását a zene szolgálatába állította, a hangok füllel megszerezhető fizikai tapasztalata mégis fokozatosan elvész számára.

2011-től zenei a program új elemmel gazdagodik: mostantól kezdve minden fesztiválon lesz egy „+1” koncert, amelynek komponistája érkezhet a régi zene világából és a kortárs experimentális alkotók közül egyaránt. Idén John Dunstaple zenéje hangzik el egy teljesen unikális hangzásvilágot képviselő együttes, a hazai A :N :S Chorus előadásában.

A színházi program keretében három alkotót ismerhet meg a közönség. Fehér Ferencet és Gergye Krisztiánt az érdekli, hogy miféle viszonyba kerülhet a mai ember azzal a hagyománnyal, amely még nem tesz különbséget kultusz és kultúra között. Faustin Linyekula kongói táncos-koreográfus szólójával átlépünk egy másik kontinensre, Afrikába. Linyekula darabjának kérdésfelvetése megejtően személyes: választhat-e az ember olyan foglalkozást, amely a saját kultúrájában – ebben a formában – soha nem létezett? Hogyan kíséri el a színházakban, fesztiválokon fellépő táncost annak a kis közösségnek néma emléke, amelytől oly messze került? S van-e visszatérés?

Az egyiptomi rövidfilmek ugyanannak a földrésznek, de egy másik kultúrának – az európai (és amerikai) hagyományról végképp nem leválasztható, mégis igen autentikus – látásmódját hozzák el három napra Pannonhalmára.

A képzőművészeti program keretében idén Baglyas Erika helyspecifikus installációja látható az arborétum kis barokk házában. Ez a különös és rejtőzködő helyszín egy olyan művet fogad be a fesztivál idejére, amely – sajátos nappali és éjszakai életével, különleges anyagával, egyszerűségével és letisztultságával – arra kérdez rá, hogy akit elveszítünk, hogyan lesz mégis szótlan társa életünknek.

Az idei fesztivál zenei igazgatója Bent Sørensen, akit 2008-ban meghívott zeneszerzőként is megismerhetett a közönség. A zenei program szinte mindig emlékezetessé váló utolsó koncertje idén vasárnap  délután lesz. Fellép a berlini ensemble mosaik, amelynek tagjai Helmut Oehring műveinek avatott előadóiként érkeznek. Mindenképpen fontos újdonsága az idei évnek az is, hogy olyan zeneszerzőt hívtak meg, akinek zenéjében fontos szerepet játszik az elektronika. Mára az is az Arcus Temporum hagyományához tartozik, hogy szoros együttműködésben dolgoznak a szlovák Jozef Luptákkal és muzsikustársaival. Éjszakai programként Grencsó István szólóestje szerepel a szabadtéri színpadon.

A fesztivál helyszínei között – a felújítási munkálatok miatt – idén nem szerepel a Bazilika, de az arborétumi barokk ház és a biomassza erőmű raktárterének pompás „színháztere” új meglepetésekkel szolgál, nem is beszélve a tavaly már kiválóan vizsgázott szabadtéri színpadról – tájékoztat a fesztivál honlapján Varga Mátyás fesztiváligazgató.

A programokról részletesen itt tájékozódhat.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben