Összekötik a magyar és az európai Szent Jakab zarándokutat

Létrehozás: 2011. október 14., 11:51 Legutolsó módosítás: 2011. október 14., 11:52

Lébény – Jövő tavaszra összekötik a magyarországi Szent Jakab zarándokutat az Európán átívelő Szent Jakab úttal, amely elvezet a Spanyolország északi részén fekvő Santiago de Compostela városába, a Szent Jakab apostol földi maradványait őrző katedrálishoz. Forrás: MTI

Az összeköttetést a magyarországi zarándokoknak irányt mutató jelzések kihelyezésével teremtik meg Budapesttől az európai Szent Jakab út legkeletibb állomásáig, az ausztriai Wolfsthalig – mondta a Szent Jakab Baráti Kör Egyesület elnöke az MTI-nek pénteken.
A zarándokút fővárostól Lébényig tartó szakaszát adományokból és sokórás önkéntes munkával már csaknem teljes egészében ellátták a Szent Jakab sírjához vezető zarándokút hivatalos jelképével - mondta Dukát Csilla. A sárga fésűskagylót az erdős területeken fatörzsekre festették a turistajelzésekhez hasonlóan. Másutt műanyag táblát helyeztek ki rajta a sárga kagylóval és az utat mutató sárga nyíllal. Bokros környezetben betonoszlopokat állítottak fel, rajtuk a zarándokút szimbólumával, amely tájékoztatja a vándorokat, hogy merre haladjanak. Jövő tavaszig a Lébény és Wolfsthal közötti 75 kilométeren is elvégzik az önkéntesek ezt a munkát, hogy a jelzések segítsék elsősorban azokat a zarándokokat, akik egyénileg, és nem csoportosan indulnak útnak.
Csoportos zarándoklat legutóbb július közepén indult Budapestről. A 120 zarándok egy hétig gyalogolt a Győr-Moson-Sopron megyei Lébényig, a 800 éves műemléktemplom védőszentjének tiszteletére rendezett Szent Jakab-napi ünnepre. Útközben közösségi házakban, kempingekben, falusi magánházaknál szálltak meg. Mire Lébénybe értek, az útközben csatlakozók révén közel 150-re duzzadt a létszám. Egyébként Lébény is készül az európai zarándokúthoz való csatlakozásra: egy festett oszlop az arra járóknak már jelzi, hogy Lébénytől a spanyolországi Santiago de Composteláig 2910 kilométer a távolság.
A jelzések kihelyezésénél a magánterületeken nagyfokú segítőkészséggel találkoztak, nehezebb viszont a helyzet a nagyobb városoknál, ahol az engedélyek beszerzése hosszadalmas, és a hivatalok azt sem mindig tudják, hogy ki jogosult az engedélyek kiadására – összegezte tapasztalatait Dukát Csilla.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben